Binnenland

„1250 euro voor een baan ontzettend weinig”

RIJSWIJK (ANP). Banenplannen zijn in de regel amper effectief en met een overheidsbijdrage van 100 miljoen euro kunnen waarschijnlijk geen 80.000 zorgmedewerkers aan een baan worden geholpen. „Dat is per saldo 1250 euro voor een nieuwe baan en dat is ontzettend weinig”, zegt prof. Paul Elhorst, hoogleraar regionale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

22 April 2014 15:43Gewijzigd op 15 November 2020 10:13

Een banenplan voor de zorgsector moet 80.000 mensen aan ander werk of scholing helpen, maakten minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS dinsdagochtend bekend. Werkgevers en vakbonden passen eveneens 100 miljoen euro bij.

Hoogleraar Elhorst is sceptisch over de beoogde effecten. Onder vakbroeders en in de literatuur is brede eensgezindheid dat zulke banenplannen onvoldoende effect sorteren.

Het meeste geld gaat volgens hem straks op aan consultants, die subsidieplannen moeten schrijven voor bedrijven en instellingen. „Het levert dus wel werk en banen op, maar niet op de gewenste plekken”, aldus Elhorst.

Zijn collega prof. Bas van der Klaauw, hoogleraar arbeidsbeleid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, noemt het nieuwe sectorplan „als geheel raar beleid”. „Het ministerie van VWS bezuinigt eerst 3 miljard euro op de zorg en schrapt daarmee ruim 100.000 banen, dus per saldo 30.000 euro per arbeidsplaats aan loonkosten. En even later denkt Sociale Zaken met een overheidssubsidie van 1250 euro per arbeidsplaats nieuwe banen te scheppen.”

Toch begrijpt de hoogleraar de beweegredenen achter het activerende arbeidsmarktbeleid wel. „Het is politiek moeilijk verkoopbaar om na zo veel banenverlies achterover te gaan leunen.”

Met sectorplannen voor de zorg, de kinderopvang, de bouw, voor 55-plussers en voor jongeren (Mirjam Sterk als ambassadeur jeugdwerkloosheid) wil het kabinet de arbeidsmarkt aanjagen. Dat is volgens Van der Klaauw vooralsnog vergeefse moeite. Volgens de laatste cijfers van het CBS zijn 691.000 mensen werkloos. „Sinds de crisis zijn 1 miljoen vaste banen verdwenen. Die zijn omgezet naar zzp-constructies en nulurencontracten. En er verdwijnen op het ogenblik nog steeds meer banen dan erbij komen.”

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), één van de ondertekenaars van het sectorplan voor de zorg, erkent dat het plan ontoereikend is. „Het is een druppel op een gloeiende plaat”, zegt Maartje van Boekel van VGN. „Er moet nog meer gebeuren, maar in het overleg met de overheid was dit het maximaal haalbare.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer