Economie

Oekraïense kwestie vergroot zorgen Philips

AMSTERDAM (ANP). Het conflict tussen Rusland en Oekraïne maakte het Philips nog moeilijker in een toch al zwaar eerste kwartaal. Het elektronicaconcern ziet mede daardoor weinig ruimte om al dit jaar het resultaat te kunnen verbeteren, zoals het zijn aandeelhouders heeft beloofd.

22 April 2014 10:12Gewijzigd op 15 November 2020 10:12

Eind januari zei topman Frans van Houten nog dat Philips in 2014 een „bescheiden stap” zou zetten richting de gewenste omzetgroei en verhoging van de winstmarge. Dinsdag moest hij erkennen dat dit moeilijk zal worden na de valse start die de onderneming in het eerste kwartaal heeft gemaakt. De doelstellingen voor 2016 blijven wel intact, zei hij.

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne, die sinds februari hoog zijn opgelopen, raakten Philips in het eerste kwartaal op alle fronten. In alle marktsegmenten stond de vraag onder druk, zei Van Houten. Ook de flinke koersval van de roebel kostte Philips omgerekend in euro’s omzet.

Daarnaast had het elektronicaconcern last van de afkoelende economie in China. Vooral het tempo waarin nieuwe gebouwen verrijzen in de Volksrepubliek is afgenomen, en dat drukt ook de groei van de vraag naar energiezuinige verlichtingsproducten van Philips. „Er is nog groei in China, maar minder uitgesproken”, zei Van Houten.

Ook speelde mee dat een Amerikaanse fabriek voor medische scanapparatuur tijdelijk is gesloten om het productieproces te verbeteren. De fabriek gaat in juli weer open, maar de sluiting drukte volgens Van Houten wel de orderontvangst bij de medische divisie. „Sommige klanten willen de fabriek eerst weer aan het werk zien voor ze hun orders plaatsen”, zei de topman.

Mede daardoor liet de orderportefeuille bij Philips Healthcare slechts een bescheiden verbetering (1 procent) zien, na twee kwartalen van krimp op rij. Philips gaat er evenwel vanuit dat het tempo van de bestellingen later in het jaar verder zal aantrekken.

De daling van de omzet in het eerste kwartaal was grotendeels toe te schrijven aan nadelige wisselkoerseffecten. Wanneer die buiten beschouwing worden gelaten, waren de inkomsten van Philips vergelijkbaar met die van vorig jaar. Dat is een tegenvaller, want analisten hadden op een lichte groei gerekend. Het aandeel daalde dinsdagochtend ruim 6 procent op de beurs in Amsterdam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer