Krouwel hoopt op 10 tot 20 miljoen bezoekers voor nieuw Kieskompas
AMSTERDAM (ANP). Moeten immigranten de waarden van hun nieuwe land aannemen? Is het acceptabel dat we minder privacy hebben in de strijd tegen misdaad? Moet Nederland uit de euro stappen? Is de Europese eenwording te ver gegaan? Moeten we sancties opleggen aan Rusland? Wat is belangrijker, milieu of economie?
Dat zijn een paar vragen uit het nieuwe Kieskompas. De stemhulp op internet heeft een nieuwe lijst met stellingen gemaakt, speciaal voor de Europese verkiezingen eind mei. Dat project, EUvox, wordt komende donderdag in Den Haag gelanceerd. Op de site kunnen mensen antwoord geven op 30 uitspraken. Daarmee kunnen ze zien welke partijen het dichtst bij hun eigen meningen staan.
EUvox is het resultaat van 2 jaar werk, waarbij honderden wetenschappers betrokken zijn. Voor alle 28 EU-lidstaten zijn aparte vragenlijsten gemaakt. „Maar voor België zijn er ook nog eens twee varianten, één voor Vlaanderen en één voor Wallonië. In Groot-Brittannië zijn vier verschillende versies: voor Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. In die landsdelen doen namelijk verschillende partijen mee. In totaal hebben we het dus over 32 lijsten in de eigen taal”, zegt politicoloog André Krouwel, oprichter van het Kieskompas.
Sommige vragen worden in heel Europa gesteld, bijvoorbeeld over het ingrijpen bij banken of over het belang van Europese samenwerking. Maar er zijn ook verschillen. Krouwel: „Groot-Brittannië heeft de euro niet, dus kun je daar niet vragen of ze in de euro moeten blijven. Er zijn ook zaken die alleen in sommige landen spelen. In Zweden is er bijvoorbeeld veel discussie over verandering van het ontslagrecht, zodat oudere werknemers makkelijker kunnen worden ontslagen. Jonge talenten zouden dan in dienst kunnen blijven.”
Krouwel kijkt met EUvox vooral naar Zuid-Europa. In die landen heeft de economische crisis de afgelopen jaren het hardst toegeslagen. „We willen weten wat er leeft in Griekenland, Italië, Spanje en Portugal. Is er een verschil tussen landen die steun krijgen en de landen die die steun geven?”
Het is de tweede keer dat het Kieskompas in Europa actief is. In 2009 bezochten 4 miljoen mensen de website. Krouwel werkte toen samen met het European University Institute. „Zij zitten in een prachtig oud klooster in de buurt van Florence. Prima eten, maar het werkte minder goed. Alle betrokkenen zaten daar. Als een verslaggever in Tsjechië vragen heeft, gaat hij niet naar Italië bellen voor toelichting of een analyse. Nu hebben we in alle 28 EU-landen een lokale ploeg. Zij kunnen de sfeer in een land beter aanvoelen.”
De nieuwe aanpak, met de hulp van media-aandacht, maakt Krouwel optimistisch. Hij hoopt nu op 10 tot 20 miljoen bezoekers. „Dat is ambitieus, heel ambitieus. Maar waarom zou je klein denken?”