Buitenland

De situatie in Oost-Oekraïne

DONETSK (ANP). In het oosten van Oekraïne bezetten gewapende separatisten in zeker negen steden regeringsgebouwen. Zij leggen de wapens niet neer en vertrekken voorlopig niet uit de gebouwen omdat de huidige interim-regering in Kiev in hun ogen illegaal is. Een aantal feiten op een rij:

19 April 2014 17:05Gewijzigd op 15 November 2020 10:11
  • 70 procent van de bevolking in het oosten en zuiden van het land is tegen aansluiting bij Rusland, maar voor vergaande autonomie van de regio in bijvoorbeeld een federaal of gedecentraliseerd Oekraïne, blijkt uit een enquête van het Internationaal Instituut voor sociologie in Kiev.

  • Interimpresident Oleksandr Toertsjinov wordt door ruim 70 procent van de bevolking afgewezen. Slechts 32 procent steunt de gevluchte president Viktor Janoekovitsj.

  • Gewapende militairen hijsen in de steden de Russische vlag. Volgens Rusland zijn het zelfverdedigingsteams, volgens Oekraïne zijn het Russische militairen.

  • In Oost-Oekraïne woont een grote Russische minderheid. Dat is het gevolg van hongersnood begin jaren 30 en migratieregels van de Sovjet-Unie. Boerenland werd door de Sovjet-Unie onteigend. Miljoenen Oekraïeners stierven een hongerdood.

  • De Donbasregio in het oosten van Oekraïne is het centrum van de regionale industrie. De industrie is goed voor 20 procent van het bbp en een kwart van de totale export. Rusland neemt grondstoffen af voor defensie, zoals metaal voor tankbepantsering.

  • De meeste gaspijplijnen vanuit Rusland lopen door het oosten van Oekraïne via het vasteland naar Europa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer