Binnenland

Paasvuren kunnen zorgen voor smog en stank

ARNHEM (ANP). De honderden paasvuren die dit weekeinde worden aangestoken, kunnen zorgen voor overlast door smog, rook en stank. Bij oostelijke wind wordt die hinder vooral veroorzaakt door paasvuren die aan de Duitse kant van de grens branden.

18 April 2014 22:16Gewijzigd op 15 November 2020 10:10
beeld ANP
beeld ANP

Het opbouwen en aansteken van een paasvuur is vooral in het oosten van het land een eeuwenoude traditie, die zeer waarschijnlijk van Germaanse rituelen stamt. Pas veel later is het op sommige plekken gebruik geworden om in het vuur een pop te verbranden die symbool staat voor Judas, die Jezus verraadde.

Volgens de provincies Overijssel en Gelderland zijn er de afgelopen jaren niet veel klachten over overlast door paasvuren binnengekomen. Maar dat kwam waarschijnlijk ook omdat veel houtstapels onaangeroerd zijn gebleven. Vorig jaar was het te droog en te winderig en het jaar daarvoor was het slecht weer. Dit jaar is het ook droog in de natuur, maar er zijn nog nergens verboden uitgevaardigd.

Wie klachten heeft over een paasvuur, kan dat melden bij de eigen gemeente of bij de milieuklachtenlijn van de provincie. Het RIVM waarschuwt vooral mensen met longaandoeningen of hart- en vaatziekten dat ze last kunnen krijgen van de smog. Overlast van rook, stof en geur is afhankelijk van de windrichting en de windsnelheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer