Kerk Oekraïne lijdt onder onrust
KIEV. De onrust in Oekraïne heeft grote gevolgen voor het kerkelijk leven. De politieke crisis belemmert het zendingswerk en vraagt extra inspanningen van de kerk op humanitair gebied.
Dat hebben vertegenwoordigers van zendingsorganisaties tegen de Duitse christelijke nieuwsdienst Idea gezegd.
Door de onrust komt de eenheid van Oekraïense en pro-Russisch gezinde christenen in gevaar, stelt Willi Löwen, coördinator van de protestantse Kontaktmission, die werkzaam is in Oekraïne. „Ook de betrekkingen met christenen in Rusland zijn gespannen. Zendingsprojecten zijn uitgesteld. De teams gaan niet meer op pad.”
Een echtpaar dat voor de Kontaktmission werkzaam is in De Krim is teruggeroepen vanwege bedreigingen. Zodra de situatie zich stabiliseert, zal het echtpaar terugkeren.
De onrust in het zuiden en oosten van Oekraïne heeft voor een vluchtelingenstroom naar westelijker gelegen delen van het land gezorgd. Minstens 20.000 personen zouden van het zuidoostelijke schiereiland de Krim zijn gevlucht, waaronder ongeveer 5000 moslim-Tataren.
De voorzitter van de room-katholieke hulporganisatie Caritas, hulpbisschop Stanislav Szyrokoradiuk, vertelt dat de vluchtelingen merendeels onderdak vinden bij familie. Kerken van verschillende genootschappen werken in een sociaal centrum samen bij de verzorging van de vluchtelingen. Het centrum deelt medicijnen, levensmiddelen en kleding uit.
De politieke spanningen versterken de armoede in Oekraïne. De stroomprijs is enorm gestegen en de gasprijs is verdubbeld. Volgens de hulpbisschop heeft de crisis de samenwerking tussen de Oekraïense kerken versterkt. Ook zou er meer openheid zijn voor het Evangelie.
De Nederlandse hulporganisatie Kom over en help is vorige week vanwege de politieke instabiele situatie in Oekraïne voor de beleidsvergadering met de partnerorganisaties in Oost-Europa uitgeweken naar Moldavië. De spanning tussen Oekraïne en Rusland houdt de gemoederen bezig en komt in gesprekken aan de orde, zegt een woordvoerder van de organisatie.
Media
Galyna Terentyeva (Light of Resurrection) was een van de aanwezigen. Ze woont in het oosten van Oekraïne en is onzeker: „Wat zal morgen ons brengen? Ons land is verdeeld in twee groepen. De mensen worden gemanipuleerd door de media. Zo wordt er haat gezaaid en staan groepen tegen elkaar op. Deze regering is onrechtmatig. Ik wil graag in mijn land leven waar eenheid is en veiligheid en waar ik de regering kan vertrouwen.”
Anatolyi Sinkevic (House of the Gospel) uit Rivne, het westen van Oekraïne, ziet de huidige regering als een verhoring op het gebed. „Ons land heeft de vrijheid van de afgelopen twintig jaar verspeeld door eigenbelang, corruptie en criminaliteit. Nu ben ik bang voor echte oorlog. Poetin is bereid zijn macht te misbruiken. Russische overheersing zal leiden tot minder vrijheid voor onze kerken en christelijke organisaties. Voor de opdracht van de kerk, de verkondiging van het Evangelie, is er geen verschil. Maar onder welk regime die opdracht vervuld moet worden maakt wél verschil.”
Hoewel ze verschillende meningen hebben, zochten de aanwezigen de uitweg van het gebed. Sinkevic: „Het geloof in Jezus Christus blijft ons verbinden.” Een Moldavische partner: „Onze zekerheden op het gebied van politiek, economie en ethiek lijken te wankelen, maar God bouwt Zijn Koninkrijk. De kerk groeit sterker onder de druk dan in tijden van vrijheid.”