Gulle gevers verenigen zich
Gevers aan goede doelen krijgen een vereniging die hun belangen gaat behartigen. De nieuwe Donateursvereniging Nederland wil de informatie-uitwisseling tussen gevers en goede doelen bevorderen en beide groepen van advies dienen.
De vereniging wordt in maart opgericht. Op de woensdag geopende website www.donateursvereniging.nl wordt het transparant maken van de charitatieve branche als een van de doelen genoemd. De sector is nu te zeer versnipperd en onoverzichtelijk. „De Donateursvereniging wil geen regulerende of controlerende functie innemen, maar een signalerende en adviserende rol vervullen. Ook willen we geen goede doelen beoordelen of keurmerken verstrekken, maar objectieve en onafhankelijke informatie aandragen, zodat iedereen zijn eigen mening kan vormen.”
Gulle gevers hebben meer gegevens nodig over de doelen waaraan ze geven, stellen de oprichters. Anderzijds wil de vereniging wensen, klachten, tips, zorgen en discussiepunten van gevers doorspelen aan de goede doelen. Momenteel zijn de oprichters doende „een onafhankelijk en objectief overzicht van cijfers van goede doelen” samen te stellen.
De charitatieve branche in Nederland is aan het professionaliseren, constateert de vereniging. Vanuit de overheid wordt zelfregulering gestimuleerd. Het gevende publiek is voor goede doelen echter te vaak een verre onbekende. Ondertussen zijn de gevers mondiger geworden en willen ze steeds meer aangetoond zien wat er met hun geld gebeurt. Goede doelen spelen daar volgens de vereniging onvoldoende op in. Zij gaan er nog te veel van uit dat de gevers hen maar moeten vertrouwen.
Uit een NIPO-onderzoek bleek eerder dit jaar dat 69 procent van de ondervraagden zich weleens ergert aan goede doelen, 38 procent daarvan denkt dat het gegeven geld niet naar het goede doel gaat, 87 procent van de gevers wil weten wat er met het geld gebeurt en 53 procent is van mening dat goede doelen geld aan verkeerde zaken besteden. Verder denkt 39 procent dat goede doelen hun eigen bestaan belangrijker vinden dan het verwezenlijken van het doel. Maar liefst 66 procent ergert zich aan de mailings die ze ontvangen.
Dat de huidige structuur van de goededoelenwereld niet goed aansluit bij de behoeften van de donateurs, blijkt volgens de initiatiefnemers ook uit het grote aantal mensen dat zelf een goed doel opricht en bijvoorbeeld na een vakantie in het buitenland daar een weeshuis adopteert. „Ontevredenheid wordt slechts zelden in daden omgezet. Maar bij veel donateurs ’broeit’ het. Regelmatig hoor je van mensen die „niets meer geven.” Als reactie op schandalen in de pers zijn er bijvoorbeeld drie verschillende organisaties van ongeruste Foster Parents Ouders opgericht. Begin 2003 verscheen in de media een artikel waarin vanuit de evangelische hoek de behoefte aan een ”bond voor donateurs” werd aangegeven.”
Een andere nieuwe ontwikkeling is de toename van het aantal maatschappelijke organisaties die noodgedwongen moeten gaan fondsenwerven. Te denken valt aan stichtingen uit de sectoren gezondheidszorg, welzijn, kunst en cultuur. „Deze toename van fondsenwervende stichtingen zal ook bij de gever meer vragen oproepen, omdat de transparantie van de gehele branche nog verder zal afnemen.”
Het idee voor de vereniging ontstond tijdens de inzameling van buitenlandse munten door Coins for Care. Daar kwamen en komen reacties binnen van mensen die graag iets voor goede doelen willen doen, maar geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Vorige maand kondigde de brancheorganisatie van goede doelen VFI aan dat het toezicht op goede doelen zo snel mogelijk moet worden versterkt. De VFI is in overleg met de Consumentenbond over het betrekken van de gevers bij de goede doelen.