Wie willen terugkeren in het Europarlement?
BRUSSEL (ANP). Over ruim een maand kiest Europa een nieuw Europees Parlement (EP). De Nederlandse partijen hebben hun kieslijst en programma klaar. Maar wat gaan precies de huidige Europarlementariërs, die volgende week hun laatste vergaderweek in Straatsburg hebben, doen?
Van de vijf CDA-Europarlementariërs keren er defnitief twee niet terug. Corien Wortmann-Kool stopt. Zij is voorgedragen als commissaris bij verzekeraar Aegon. Ook de langstzittende Nederlandse Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten is na 25 jaar niet meer verkiesbaar als EP’er.
Huidig delegatieleider Wim van de Camp staat op plek 3 van de kieslijst. Hij zal nog hard campagne moeten voeren om terug te keren in het EP. Zijn collega-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, die op plek 7 is gezet, probeert met voorkeurstemmen een plek te veroveren. De lijst wordt aangetrokken door Esther de Lange. Zij zit sinds 2007 in het EP. Voorkeurstemkanon Annie-Schreijer-Pierik (plek 25) zou het de andere kandidaten ook moeilijk kunnen maken voor een plek in het EP.
Bij de PvdA komen na de verkiezingen allemaal nieuwe gezichten. Delegatieleider Thijs Berman wilde wel door, maar werd gepasseerd door de partij. Emine Bozkurt had al de eer aan zichzelf gehouden. Judith Merkies lag het afgelopen halfjaar flink overhoop met de PvdA. Merkies wilde zich kandidaat stellen om lijsttrekker te worden, maar de partij wees haar af wegens gerommel met declaraties.
Bij D66 is de kans groot dat alle drie de huidige parlementariërs terugkeren. Delegatieleider Sophie in ’t Veld, Gerben-Jan Gerbrandy en Marietje Schaake zijn de top 3 van de kieslijst voor D66.
De toekomstige PVV-fractie gaat er ook heel anders uitzien. Alleen huidig Europarlementariër Auke Zijlstra is verkiesbaar. Hij staat op plek vijf. Boegbeeld in Europa Laurence Stassen stapte onlangs na de uitspraken van partijvoorman Geert Wilders over minder Marokkanen uit de partij. Europarlementariërs Lucas Hartong en Patricia van der Kammen zijn beiden niet verkiesbaar.
VVD-lijsttrekker Hans van Baalen zal ook een nieuwe ploeg moeten gaan leiden. De 70-jarige Jan Mulder gaat met pensioen en Europarlementariër Toine Manders stapte dit jaar over naar 50Plus. Manders probeert met die partij in het EP terecht te komen.
Bas Eickhout van GroenLinks keert zo goed als zeker terug. Hij is de nummer 1 van de lijst, gevolgd door Europarlementariër Judith Sargentini. Marije Cornelissen, nu ook voor de partij in het EP, trok zich terug nadat haar een lage plek op de kieslijst was aangeboden.
SP-Europarlementariër en lijsttrekker Dennis de Jong krijgt na de verkiezingen waarschijnlijk collega’s. Of nu onafhankelijk lid en voormalig PVV’er Daniël van der Stoep ook terugkeert met zijn eigen partij Artikel 50 is de vraag.
ChristenUnie en SGP hebben de handen ineengeslagen. Europarlementariërs Peter van Dalen en Bas Belder zijn de nummers 1 en 2 van de gezamenlijke kieslijst.
Wat de plannen zijn van onafhankelijk parlementariër en voormalig SP-lid Kartika Liotard, is onduidelijk.