Aantal hulpvragen bij Nibud stijgt explosief
Het aantal verzoeken voor budgetadvies via internet is volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) explosief gestegen. Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken ziet echter geen reden om het beleid te wijzigen.
Volgens een Nibud-woordvoerster is de explosieve groei van adviesaanvragen de enige indicatie dat armoede in Nederland groeit. Het Nibud heeft de digitale mogelijkheid voor een persoonlijk advies een jaar geleden ingesteld. „Er kwamen ongeveer 25 aanvragen per week, dat is nu gestegen tot 200 per dag”, aldus de zegsvrouw. „Dat is natuurlijk niet voor niks: dat is ongetwijfeld een teken dat steeds meer mensen met hun uitgaven worstelen.”
Welke problemen de aanvragers hebben en welk inkomen zij ter beschikking hebben, is niet bekend. Bij het Nibud komen de laatste tijd niet meer telefoontjes binnen van mensen die in financiële problemen verkeren dan anders.
Zorgelijk noemt de organisatie de verleidelijke manier waarop sommige kredietverstrekkers klanten proberen te winnen. „Zeker mensen die niet rond kunnen komen, moeten vooral geen leningen sluiten. Die kunnen dat nooit terugbetalen.”
Volgens het Bureau Krediet Registratie schommelt het percentage mensen dat in de problemen komt met leningen rond de 5 procent en zit daar de laatste tijd weinig verandering in. Het bureau registreert de leningen die aan consumenten worden verstrekt.
Het verbaast de Vakcentrale FNV niets dat de armoede in Nederland toeneemt. Het kabinet legt de taak van armoedebestrijding bij de gemeenten en kort tegelijkertijd diezelfde gemeenten op de budgetten hiervoor. De FNV is ook somber over de toekomst, zei een woordvoerder dinsdag in een reactie op de Armoedemonitor 2003 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
Staatssecretaris Rutte wijst erop dat het kabinet ernaar gestreefd heeft met een „evenwichtig pakket te komen” en dat zwakke groepen worden ontzien. Rutte noemt als voorbeeld de 111 miljoen euro die het kabinet anderhalve week geleden uittrok voor de koopkracht van chronisch zieken en gehandicapten.