Buitenland

Debat over besnijdenis in Noorwegen

OSLO. In Noorwegen is de discussie over de toelaatbaarheid van rituele besnijdenis bij jongens weer opgelaaid. Minister van Volksgezondheid Bent Hoie heeft een wetsvoorstel gelanceerd dat erin voorziet dat de ingreep alleen nog door de publieke gezondheidszorg mag worden uitgevoerd, en wel in daarop gespecialiseerde ziekenhuisafdelingen of klinieken.

Wim Verseput
12 April 2014 17:25Gewijzigd op 15 November 2020 10:01

De rechts-conservatieve regering in Oslo mikt daarmee op betrouwbare en veilige kaders voor rituele besnijdenis. „Het alternatief is dat besnijdenis plaatsvindt onder ongereguleerde omstandigheden, wat gepaard gaat met grotere risico’s voor de kleine jongens,” lichtte Hoie toe. Het belangrijkste doel van de regering is dat de besnijdenis wordt uitgevoerd door medisch onderlegde personen. De meeste besnijdenissen vinden nu nog plaats buiten de openbare medische instanties om. Hoie: „Dus is het ook maar zeer de vraag of het goed gebeurt en met de vereiste pijnbestrijding.”

Complicaties

De discussie over de besnijdenis was net weer wat verstomd. Twee jaar geleden overleed in Noorwegen een twaalf dagen oud jongetje dat te kampen kreeg met complicaties nadat hij besneden was. Die ingreep was uitgevoerd door een medicus, zij het in een gewone artsenpraktijk.

De tegenstanders van rituele besnijdenis grepen het incident aan om een algeheel verbod te eisen. De Noorse vereniging van artsen, de bond van verpleegkundigen en de medische faculteit van de hoofdstedelijke universiteit maakten duidelijk dat het nu eens afgelopen moest zijn met de besnijdenis van onmondige jongens. Maar ook de politiek mengde zich in dit koor. De links-liberale Centrumpartij, die in het vorige kabinet nog regeringsverantwoordelijk droeg met diverse ministerzetels, roerde zich het meest en pleitte voor een algeheel verbod.

Bewindsman Hoie, lid van de conservatieve partij Hoyre (Rechts), gaat met zijn reguleringsinitiatief lang niet zover als de tegenstanders van besnijdenis willen. Hoie staat er zelfs voor open dat de besnijdenis ook kan worden uitgevoerd in private klinieken, die dan wel over een speciale vergunning moeten beschikken. Hoie erkent dat zijn voorstel ook betekent dat artsen niet meer mogen weigeren om de ingreep uit te voeren. „Ik hoop echter dat de ziekenhuizen rekening houden met artsen die het niet willen.”

Vergoeding

De artsenvereniging is intussen mordicus tegen de verplichting voor het openbare gezondheidssysteem om de rituele besnijdennissen uit te voeren. „Besnijdenis is medisch niet noodzakelijk en kost alleen maar tijd die dan niet aan wel noodzakelijke behandelingen kan worden besteed”, redeneert de artsenvereniging.

De vraag staat nog open of rituele besnijdenis straks ook door de overheid zal worden betaald, net als de meeste andere medische zorg. Die wordt in Noorwegen namelijk via de belasting gefinancierd. Voor opname in de volksverzekering is regeringspartij Hoyre wel te vinden, maar de regeringspartners van de Vooruitgangspartij niet. Ook de liberalen zijn daarop tegen. De christendemocraten staan op hetzelfde standpunt als de conservatieven.

Discussie over besnijdenis van kleine jongens is er op gezette tijden ook volop in de Scandinavische buurlanden Denemarken en Zweden, net als in de meeste andere westelijke landen overigens. In Denemarken eisten de links-liberalen op hun partijcongres van vorig jaar eveneens voor een algeheel verbod.

In Zweden geldt al een verbod voor het uitvoeren van besnijdenis zonder verdoving. Tevens mag daar niet worden besneden tegen de wil van de jongen in kwestie, zo staat in de wet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer