Theoloog Jan Taeke Bakker wilde vragenderwijs geloven
GRONINGEN. Tussen de „stellige” theologie van de Gereformeerde Kerken tot aan de Tweede Wereldoorlog en de „vrijblijvende” theologie daarna ontwikkelde prof. dr. J. T. Bakker een „vragende” theologie om zo „het concrete bestaan van mensen” te betrekken op Gods heil.
Dat kwam naar voren op een studiedag over de theologie van de in 2012 overleden gereformeerde hoogleraar dogmatiek Jan Taeke Bakker, vrijdag aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Groningen.
De uit Friesland afkomstige Bakker werd in 1957 hoogleraar aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken in Kampen. Dagvoorzitter Onno Zijlstra typeerde hem als „een markante man, vrolijk, onbekommerd en met begrip voor anderen – met soms een kort lontje.”
Bakkers opvolger prof. dr. Gerrit Neven liet zien hoe zijn leermeester betrokken was op thema’s zoals de Vietnamoorlog, de derde wereld en de oecumene. De Kampense theoloog werd volgens hem „geplaagd door de vraag of er wel vooruitgang was.” Bakker schreef geen afgeronde systematische boeken, maar probeerde door „kritische onderscheidingen” en „rake gedachteflitsen” iets van het Evangelie te laten oplichten aan de hand van „concrete verhalen.”
Prof. dr. G. C. den Hertog, hoogleraar dogmatiek aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn, liet zien dat Bakker steeds meer aangevochten werd „door wat mensen elkaar aandoen”, met name in de moord op de Joden in de Tweede Wereldoorlog. „Het was hem een raadsel hoe een theologie verder meende te kunnen, over hoop durfde te spreken – oog in oog met de slachtoffers van deze wereld.” Te midden van alle secularisatie die zich in zijn tijd voltrok, bleef hem de „nederigheid en tederheid van God” over, aldus prof. Den Hertog.
PThU-docent dr. Akke van der Kooi zei dat de „Job-situatie” een constante vormde in het denken van Bakker. Job geloofde „vragenderwijs.” Langs de weg van het vragen kon volgens Bakker telkens weer „het leven worden opgenomen in God en Zijn heil.”
Lees ook in Digibron:
Ds. J. T. Bakker overleden (Reformatorisch Dagblad, 21-02-2012)
Dr. Bakker aanvaardde ambt in Amsterdam : Hoogleraar in dogmatiek (Reformatorisch Dagblad, 03-12-1985)
Prof. dr. J. T. Bakker uit Kampen tot hervormde predikanten: Gereformeerden voelen niets voor de klassieke bevinding (Reformatorisch Dagblad, 13-04-1983)
J. T. Bakker kwart eeuw Gereform. hoogleraar : Jubileumbundel met eigen werk (Reformatorisch Dagblad, 04-08-1981)