Binnenland

Verbroedering Duitse en Nederlandse leerlingen bij Zeeuws oorlogsmonument

NIEUWDORP. Ze werden per antiek legervoertuig vervoerd. Duitse en Zeeuwse scholieren brachten gisteren samen een bezoek aan een Zeeuws oorlogsmonument in het kader van een uitwisselings­project. Ze waren onder de indruk, maar er werd ook gelachen.

Jan Dirk van Scheyen
11 April 2014 14:38Gewijzigd op 15 November 2020 10:00
NIEUWDORP. Leerlingen van het Calvijn College en van een middelbare school in Oberhausen in het Duitse Ruhrgebied bezochten gisteren het oorlogsmonument op de Sloedam. Ze ontmoetten elkaar in het kader van een uitwisselingsproject.  beeld Dirk-Jan Gjeltem
NIEUWDORP. Leerlingen van het Calvijn College en van een middelbare school in Oberhausen in het Duitse Ruhrgebied bezochten gisteren het oorlogsmonument op de Sloedam. Ze ontmoetten elkaar in het kader van een uitwisselingsproject.  beeld Dirk-Jan Gjeltem

Het Calvijn College in Krabbendijke en een middelbare school in Oberhausen in het Duitse Ruhrgebied hebben gezamenlijk een lesprogramma opgezet over de Tweede Wereldoorlog. Leerlingen van beide scholen verdiepen zich in die periode en gaan bij elkaar op bezoek om ervaringen uit te wisselen. Ze verblijven dan enkele dagen in gastgezinnen. Gisteren kwam een groep van dertien Duitse scholieren in Zeeland aan.

De eerste halteplaats was het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. De leerlingen werden daar samen met hun Zeeuwse leeftijdsgenoten rondgeleid. Daarop togen de jongeren gebroederlijk per legervoertuig naar het oorlogsmonument op de Sloedam, bij Arnemuiden, waar in 1940 en 1944 zwaar is gevochten tegen de Duitse bezetter.

Om een indruk te krijgen van het dagelijks leven tijdens de oorlog hebben de scholieren mensen geïnterviewd en gefilmd die de oorlog zelf hebben meegemaakt. Docent Francke van het Calvijn College locatie Krabbendijke (Appelstraat): „Dit initiatief wordt zeker voortgezet. Het is zeer leerzaam gebleken; de leerlingen zijn geïnteresseerd. Toen we ermee begonnen, vroegen we onze eigen leerlingen eerst maar eens een oorlogs­monument op te zoeken in hun woonplaats. „Wij hebben niet zo’n monument”, zeiden ze dan. Maar na wat speurwerk kwamen ze er natuurlijk achter dat er wel eentje was. Elke plaats heeft immers een monument of gedenkteken dat aan de oorlog herinnert.”

Begeleider Erich Alings van de Duitse groep zegt dat er op de school in Oberhausen „intensief” wordt gepraat over de achtergronden van de opkomst van het nationaalsocialisme. „We proberen de kinderen uit te leggen hoe dit heeft kunnen gebeuren en waarom dit nooit opnieuw mag gebeuren.”

In colonne arriveren de oude legervoertuigen bij het Sloemonument langs de A58. De scholieren krijgen in het Engels uitleg, lopen even rond en gaan samen op een pantservoertuig op de foto. Gelach, gejoel. Ze beginnen aan elkaars gezelschap te wennen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer