Personeel KPN krijgt weer loonsverhoging
Medewerkers van KPN krijgen volgend jaar na twee jaar weer een loonsverhoging. In 2004 krijgen ze een eenmalige bonus die afhankelijk is van de prestaties van het telecomconcern. Het jaar daarna volgt een blijvende stijging van 1 procent.
Dat blijkt uit de CAO die KPN dinsdag met de vakbonden heeft afgesproken. De lonen bij KPN zijn twee jaar geleden bevroren toen het bedrijf in financiële moeilijkheden kwam. De loonstop moest KPN helpen uit de problemen te komen. Bovendien kwam er zo meer ruimte voor een goed sociaal plan voor de 4800 medewerkers die destijds zijn ontslagen. In augustus kreeg het personeel wel een eenmalige bonus van 500 euro.
Volgend jaar krijgt iedereen een bonus van 2 procent op het huidige salaris. Dat kan oplopen tot 3,5 procent als bepaalde doelen worden gehaald of tot 5,5 procent als de verwachtingen worden overtroffen. Dat kan per bedrijfsonderdeel verschillen. In 2005 gaan de lonen met 1 procent omhoog.
Volgens bestuurder D. Wiek van vakbond Abvakabo FNV passen de nieuwe afspraken binnen het najaarsakkoord. „Het eerste jaar komt er structureel niets bij, in 2005 maar 1 procent”, aldus Wiek. In de centrale afspraak is overeengekomen in 2004 geen loonsverhoging door te voeren. In 2005 geldt die afspraak in principe ook, maar is volgens Wiek „richting nul” het streven. „Dat is bij KPN nu het geval.”
Behalve over de loonsverhoging hebben KPN en de bonden ook afspraken gemaakt over andere arbeidsvoorwaarden. Een zieke werknemer krijgt in het tweede ziektejaar 70 procent van zijn maandsalaris doorbetaald. Werk op zaterdag telt tot 14.00 uur als normaal, waardoor het personeel geen extra vergoeding krijgt voor die uren.
Een studie naar de pensioenen moet uitwijzen wat de gevolgen zijn van een verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 65 jaar, zoals KPN wil. Het telecomconcern wil dat het personeel in de toekomst weer mee gaat betalen aan de oudedagsvoorziening. Daar is het nu van vrijgesteld.
De dinsdag overeengekomen CAO geldt voor twee jaar en is van toepassing op 19.000 medewerkers.