Economie

Huizenprijs stijgt voor het eerst in drie jaar

AMSTERDAM. De huizenprijzen zijn in het afgelopen kwartaal voor het eerst in drie jaar licht gestegen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) meldde donderdag een plusje van 1,2 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2013.

Redactie economie
10 April 2014 10:04Gewijzigd op 15 November 2020 09:57
beeld ANP
beeld ANP

Gemiddeld bracht een woning begin dit jaar 209.000 euro op. De omslag hing al in de lucht, omdat de prijzen in de tweede helft van vorig jaar steeds minder hard terugzakten. In het vierde kwartaal bedroeg de daling nog 0,8 procent.

NVM-voorzitter Ger Hukker wijst erop dat het prijsherstel zich niet overal voordoet. „Tussen regio’s en tussen diverse huistypes bestaan grote verschillen.”

De prijs van vrijstaande woningen liep in het eerste kwartaal nog met 1 procent terug, die van tweekappers stabiliseerde. De stijging doet zich voor bij de populaire starterswoningen. Voor tussenwoningen meldt de NVM een plus van 0,5 procent, voor hoekwoningen 2,2 procent en voor appartementen 2,9 procent. Appartementen daalden de afgelopen jaren het minst hard in prijs en laten nu ook weer duidelijk prijsherstel zien.

Ondanks de opleving zit volgens de NVM een groot deel van de woningmarkt nog steeds in de malaise. Zo staat ruim de helft van het woningaanbod al een jaar of langer te koop, een op de zes huizen zelfs meer dan drie jaar. Daaronder zijn relatief veel vrijstaande woningen en woningen in landelijke gebieden. „Daarin zie je de trek van het platteland naar de stad duidelijk terug”, zegt Hukker.

Leden van de NVM, de grootste brancheorganisatie, verkochten tussen januari en maart 24.360 woningen. De afgelopen vijf jaar was dat aantal in het eerste kwartaal –meestal het zwakste van het jaar– niet eerder zo hoog. De NVM schat dat in heel Nederland bijna 33.000 woningen zijn verkocht.

Het aantal verkochte woningen bij NVM-leden ligt 41,5 procent hoger dan in het eerste kwartaal vorig jaar, maar die vergelijking is niet reëel. Eind 2012 ontstond een run op koopwoningen omdat veel huizenzoekers nog vóór de beperking van de hypotheekrenteaftrek per 1 januari 2013 hun slag wilden slaan. Het eerste kwartaal van 2013 was daardoor, in de woorden van Hukker, „het absolute dieptepunt.”

Woningen die het afgelopen kwartaal zijn verkocht, stonden gemiddeld 159 dagen te koop. Halver­wege het eerste kwartaal stonden 155.568 woningen te koop bij NVM-makelaars, dat is ruim 8 procent minder dan een jaar eerder. De vraagprijs is gemiddeld met 2,3 procent gezakt. „De sterkste daling van de vraagprijzen lijkt voorbij”, zegt Hukker.

Een op de zes woningen staat meer dan drie jaar te koop, waaronder relatief veel woningen die na 1990 gebouwd zijn. Hukker: „Dat baart mij zorgen. Het is de vraag of deze woningen, zelfs in deze oplevende markt, een koper gaan vinden.” Veelal is de vraagprijs te hoog. Volgens Hukker kunnen verkopers vaak niet verder zakken, omdat ze dan met een restschuld worden opgezadeld.


NVM omarmt RMU-voorstel

AMSTERDAM. Het in het pensioenakkoord opgenomen voorstel van de RMU om het werknemersdeel van de pensioenpremie te kunnen gebruiken voor extra aflossing van de hypotheek, geeft volgens NVM-voorzitter Hukker een „positieve impuls” aan de woningmarkt. „Er kleven uiteraard nadelen aan voor de lange termijn, dus ik zie het vooral als een tijdelijke oplossing om meer flexibiliteit te genereren. Maar het kan nu in veel gevallen mensen die onder water staan met hun hypotheek of anderszins vastzitten in de woningmarkt, weer op gang helpen. Ik denk dat veel mensen daarbij gebaat zijn, als de gevolgen maar goed duidelijk worden gemaakt”, aldus Hukker donderdag bij de presentatie van de NVM-cijfers.

Het plan om desgewenst extra te kunnen aflossen met pensioen­premie is eind vorig jaar door de SGP ingebracht tijdens het pensioenoverleg met het kabinet. Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) werkt de implicaties van dit voorstel momenteel uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer