Economie

„Je spuit toch geen insecticide op gezonde wijnstokken?”

DIJON. De Franse wijnboer Emmanuel Giboulot moet 500 euro boete betalen omdat hij weigert zijn biologische wijnstokken preventief met insecticide te bespuiten. Zijn zaak trekt internationale aandacht.

Mark Heijster
9 April 2014 16:29Gewijzigd op 15 November 2020 09:56
DIJON. De Franse wijnboer Emmanuel Giboulot wordt beboet omdat hij geen insecticide wil spuiten op zijn gezonde wijnstokken. beeld AFP
DIJON. De Franse wijnboer Emmanuel Giboulot wordt beboet omdat hij geen insecticide wil spuiten op zijn gezonde wijnstokken. beeld AFP

Behalve de boete legde de rechter in Dijon de teler ook een voorwaardelijke celstraf op. Meteen na de uitspraak ging Giboulot in hoger beroep. Via sociale media kreeg hij de afgelopen maanden de steun van meer dan 500.000 mensen. Giboulet lapte vorig jaar een regionale overheidsbepaling welbewust aan zijn laars. Hij hoopt dat het denken over gewasbescherming verandert en dat een hogere rechter hem in het gelijk stelt.

In de buurt van Beaune (Bourgondië) werden in het voorjaar van 2013 in enkele wijngaarden planten aangetroffen die waren aangetast door de gevaarlijke ziekte ”flavescence dorée”. Zieke planten krijgen goudgele bladeren en gaan onherroepelijk dood. De ziekte wordt overgedragen door de cicade, een soort sprinkhaan.

Insect

Om erger te voorkomen bepaalde de overheid dat wijnbouwers in het hele departement hun gewas preventief moesten bespuiten om het insect uit te roeien. Giboulot weigerde en moest in februari voor de rechter verschijnen.

Vrijwel vanaf het begin was er begrip voor Giboulots eenmansactie. Er werd een actiecomité opgericht en er kwam een Facebookpagina . Honderdduizenden Fransen prezen Giboulot om zijn moed. Sommige collega’s steunen hem, maar in de beroepsgroep overheersen de verwijten. „Een schandalig lage straf voor iemand die hele wijnbouw van de Bourgogne in gevaar brengt”, zo liet iemand weten.

Zo’n reactie typeert de gevoeligheid van het onderwerp. In de 19e en begin 20e eeuw was een ander insect, de druifluis phylloxera, verantwoordelijk voor de vernietiging van 70 procent van de Franse wijngaarden. Een schrikbeeld dat veel wijnboeren in de genen meedragen. Over spuiten wordt daarom niet al te moeilijk gedaan, dat hoort er nu eenmaal bij. Behalve door Giboulot.

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar minder schadelijke bestrijdingsmiddelen, maar dat heeft nog geen bruikbare resultaten opgeleverd. Voor biologische wijnboeren is er weliswaar een middel dat geaccepteerd is in de biologische landbouw, maar dat is zeker niet onschadelijk: ook bijen en andere nuttige insecten leggen het loodje bij het gebruik van die ‘groene’ variant.

Preventief

Giboulot, die al sinds de jaren 70 op biologisch-dynamische wijze zijn druiven verbouwt, houdt voet bij stuk. Hij is niet per definitie tegen spuiten: het gaat hem om het preventief spuiten. De wijnboer benadrukte tijdens de zitting in Dijon dat de cicade helemaal niet in het departement aanwezig was op het moment dat de verordening van kracht werd.

Giboulot: „Ik ben helemaal niet tegen een behandeling met insecticide, maar je moet alleen daar spuiten, waar het echt noodzakelijk is. Je gaat iemand toch ook geen chemotherapie geven om te voorkomen dat hij kanker krijgt?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer