Partijen nog niet op één lijn over zorg
DEN HAAG (ANP). De coalitiepartijen VVD en PvdA en de bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zijn het niet eens over een extra bijdrage voor de langdurige zorg. Veel zorgtaken gaan volgend jaar naar de gemeenten. Alle partijen denken dat die wat meer budget daarvoor moeten krijgen dan nu de bedoeling is, maar VVD, D66 en SGP betwijfelen of er blijvend geld moet worden vrijgemaakt.
Volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees zijn 2015 en 2016 de moeilijkste jaren. Dan moeten gemeenten er wat bijkrijgen om een „zachte landing” mogelijk te maken. Daarna is dat volgens Koolmees niet meer nodig. VVD en SGP zitten volgens ingewijden op dezelfde lijn. PvdA en ChristenUnie willen het budget voor zorgtaken blijvend verhogen.
Omdat de financiële woordvoerders van de vijf partijen het woensdag in overleg met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën niet eens werden, zullen zij zich nog eens intern beraden. Maandagochtend komen de fractievoorzitters langs bij de top van het kabinet: premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en Dijsselbloem. Als daar overeenstemming blijkt, kunnen de zorgwoordvoerders van de vijf fracties zich daarna buigen over de exacte besteding van het bedrag. Het zal gaan om zo’n 200 à 250 miljoen euro.
Maandagavond schuiven de financiële woordvoerders waarschijnlijk weer aan bij Dijsselbloem. Ze moeten het ook eens worden over een aantal andere wensen, zoals meer geld voor Defensie, en over belastingverlaging voor de lagere inkomens. Eerder zegde het kabinet al 500 miljoen toe voor een lastenverlichting voor de midden- en hogere inkomens.
Waar het extra geld vandaan moet komen, is echter nog niet duidelijk. Er zijn wel meevallers bij vooral de departementen van Sociale Zaken en VWS, maar daar staan ook tegenvallers tegenover. Voor een deel zijn die het gevolg van een andere definitie van de omvang van de economie die Brussel sinds kort hanteert.
Kabinet en coalitie moeten het over de begroting van volgend jaar eens zien te worden met de drie oppositiepartijen omdat ze in de Senaat anders geen meerderheid hebben. Vorig jaar sloten ze al een akkoord over de begroting van 2014 met dezelfde ‘constructieve’ drie.
Ingewijden denken dat de begrotingsbesprekingen nog wel enkele weken duren. Mogelijk worden pas in augustus de puntjes op de i gezet.