Vrouwen GG bijeen op Bondsdag (fotoserie)
VEENENDAAL. „Psalm 46 bezingt het geluk van de kerk en Gods kinderen”, aldus ds. M. Karens. „Psalm 46 is de lievelingspsalm van de strijdende kerk.”
De predikant uit Werkendam zei dit dinsdag in zijn referaat voor de ongeveer 1700 vrouwen die in Veenendaal de 67e bondsdag van de vrouwenverenigingen van de Gereformeerde Gemeenten bijwoonden. Voor de vijftiende keer had de bijeenkomst plaats in de Veenendaalse Adventskerk, nadat die jarenlang in De Doelen in Rotterdam was gehouden.
Ds. Karens sprak over het thema ”Laat af, en weet”, naar aanleiding van Psalm 46:11a. „Psalm 46 is vol van dreiging en geweld”, zo zei hij. Het gaat in de psalm over bruisende wateren, daverende bergen, razende heidenen, verwoestingen en oorlogen. De psalm tekent hoe de meest vaste dingen verzet worden in het hart van de oceanen. „Maar de stad van God zal niet wankelen. Hij is in haar midden. Voor de bewoners van die stad is Hij een Toevlucht en Sterkte en een Hulp in benauwdheden. Daarom zullen de inwoners van die stad niet vrezen.”
Eindtijd
Psalm 46 kan in verband worden gebracht met de bedreiging van de Godsstad in de dagen van Hizkia, aldus ds. Karens. De psalm kan ook worden toegepast op de eindtijd. „Alles in de wereld staat op instorten, maar in dat alles is er een kerk die overeind blijft.”
Laat af, en weet, zingt Psalm 46. „Laten de vijanden die de stad Gods benauwen stil zijn. Weet, dat Ik God ben.” Het is alsof de dichter de vijanden toeroept op te houden met het benauwen van de Godsstad, zei ds. Karens. „Laat af, en weet. Nog is de maat van God niet vol. De oordelen worden nog niet voltrokken.”
Luther
Te midden van alle gedaver waar Psalm 46 vol van is, staat er tot drie keer toe het woordje sela. „Daarmee is de psalm ook een psalm voor deze tijd. De dichter ervaart de stad Gods als een toonbeeld van rust, te midden van al het gebeuren. Is onze tijd daar niet vol van? De psalmdichter mag rust vinden in God. Het geheim van de stad Gods is dat God in haar midden is.” Daarin ligt de zekerheid van de stad. „Ook Maarten Luther had dat ervaren toen hij Psalm 46 dichtte als „Een vaste Burcht is onze God, een Toevlucht voor de Zijnen.” Toen de reformator eens in de nood verkeerde, riep zijn vriend Philipp Melanchthon hem ertoe op om samen nog maar een keer Psalm 46 te zingen.
De Werkendamse predikant tekende de inwoners van de stad uit Psalm 46 als burgers van Sion en verbond daaraan de vraag of de bondsdagbezoekers al burgers van Sion waren of nog een vijand van die stad zijn.
Zorgen
„Laat af, en weet.” Hoe is dat te rijmen met de grote zorgen die er kunnen zijn in eigen leven en dat van onze kinderen? Dat was een van de vragen ’s middags tijdens de vragenbespreking. Ds. Karens: „Laat af, en weet, is niet zoiets als Gods water over Gods akker laten lopen. Ook wanneer alles in het leven tegenzit, moet je alles doen wat in je vermogen ligt. Leg het maar in de handen van God. Je mag op Gods goedheid hopen. Laten we God maar God laten.”
Jozef
In zijn inleiding op de bondsdag stond bondsvoorzitter ds. A. Verschuure stil bij Genesis 41:49 en 55. Jozef bracht in zeven jaar zeer veel koren bijeen, als het zand der zee, totdat men ophield te tellen. Toen gans Egypte hongerde, riep het volk tot farao om brood.
De geschiedenis van Jozef tekent een schone lijn naar de meerdere Jozef, zei de predikant uit Scherpenzeel. „De meerdere Jozef hongerde ook om het brood des levens. Met één offerande heeft Hij bijeengebracht allen die van eeuwigheid verkoren zijn. Zo verzamelt de meerdere Jozef al de Zijnen. Ze zijn niet te tellen.”
Wie mochten er delen in de overvloed van Jozef? Volgens ds. Verschuure komen zij die hongeren bij farao terecht. Dat hongerige volk stuurt farao naar Jozef. „Gaat tot Jozef. Zo komt een hongerige ziel bij de meerdere Jozef, bij Jezus terecht. Farao kan hun geen korrel graan geven, maar Jozef bedient hen vanuit zijn voorraadschuur waaruit ze verzadigd worden.”
Tijdens de middagbijeenkomst hielden enkele vrouwen een samenspraak van Chr. de Priester over Jeremia, afgewisseld met samenzang van een aantal psalmen uit de berijming van Jacobus Revius.
Klik op de foto om de fotoserie te bekijken.
Lees meer op Digibron
Identiteit gaat over innerlijk en uiterlijk - verslag bondsdag 2013 (Reformatorisch Dagblad, 17-04-2013)
„Roepen uit de diepte, ook bij het altaar” - verslag bondsdag 2012 (Reformatorisch Dagblad, 18-04-2012)