Tol of heffing voor nieuw stuk snelweg
De provincie Gelderland wil de aanleg van een nieuw gedeelte van de snelweg A15 (Rotterdam – Ressen) financieren door tol te heffen of een kilometerheffing te vragen. De aanleg van het nieuwe weggedeelte tussen Ressen en Zevenaar gaat ruim 500 miljoen euro kosten.
Dat blijkt uit een rapport, dat Gedeputeerde Staten dinsdag hebben vastgesteld. Volgens de opstellers van het rapport is de aanleg van het ontbrekende A15–deel noodzakelijk om te voorkomen dat het verkeer rond Arnhem en Nijmegen in 2020 helemaal stil staat. Als de A15 doorgetrokken is naar de A12 (Den Haag – Oberhausen) tussen Duiven en Zevenaar, kan het verkeer vanuit Rotterdam rechtstreeks doorrijden naar de Duitse grens. Naar het nut van de doortrekking wordt al veertig jaar onderzoek gedaan.
De provincie moet de aanleg van het nieuwe snelwegdeel in elk geval voorfinancieren. Mogelijk krijgt de doortrekking een plaatsje in het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) van het rijk, maar dan moet de regio Arnhem–Nijmegen nog 112,5 miljoen euro zelf betalen. Minister Peijs van Verkeer staat niet onwelwillend tegenover de doortrekking.
Als de nieuwe weg niet in het MIT komt, denkt de provincie aan het vragen van tol op de A15 en de aangrenzende provinciale snelweg Pleyroute langs Arnhem. Automobilisten betalen in dat geval 1,50 euro en vrachtwagens het dubbele bedrag. Inwoners van Arnhem krijgen vrijstelling van de tol op de Pleyroute, om sluipverkeer door het aangrenzende woongebied te voorkomen.
Een andere mogelijkheid die de provincie wil laten onderzoeken, is een extra kilometerheffing in het gebied rond Arnhem en Nijmegen. GS gaan er in die variant van uit dat er een landelijke heffing voor het gebruik van snelwegen komt. Rijden over de A15 kost in dat geval tussen de 0,07 en 1,5 eurocent per kilometer extra.
Het is de bedoeling dat de doortrekking van de A15 in 2014 klaar is. Dan ligt er een vierbaans snelweg tussen Ressen en Zevenaar met een tunnel onder het Pannerdensch Kanaal naast de Betuwelijn. Provinciale Staten beslissen in januari of het haalbaarheidsonderzoek verder gaat.