Aanpak vondst mosterdgas Ede voorkwam paniek
EDE (ANP). De politie heeft de vondst van een aantal zeer gevaarlijke strijdgassen zoals mosterdgas in een flat in Ede bijna een dag lang stilgehouden. Die dag is gebruikt om voorbereidingen te treffen voor het weghalen van het gas en voor het evacueren van de bewoners van het flatgebouw. De Inspectie Veiligheid en Justitie vindt dat die ‘radiostilte’ goed heeft gewerkt en dat daardoor paniek is voorkomen.
Dat bleek dinsdag bij de presentatie van een onderzoek van de inspectie naar de gang van zaken rond de gevaarlijke vondst. Volgens de inspectie zijn de aanpak en afhandeling van het incident over het algemeen goed verlopen. De deskundigen konden besluiten om de vondst van de strijdgassen ruim 24 uur stil te houden, aangezien er geen explosiegevaar was. Burgemeester Cees van der Knaap van Ede is tevreden, zei hij dinsdag.
De politie vond de eigenaar van de strijdgassen, een gepensioneerde scheikundeleraar, op 10 oktober dood in zijn flat. Een week later belde zijn broer de brandweer, omdat hij een brief had gevonden waarin stond op welke plekken in de flat en in een kelderbox strijdgassen waren opgeslagen. Politie en brandweer schakelden na een eerste bezoek aan de flat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en explosievendeskundigen in. Dat was volgens de inspectie „voortvarend en zorgvuldig”. De volgende dag is ook Defensie opgeroepen.
Burgemeester Van der Knaap wilde de bevolking op de hoogte stellen via Omroep Gelderland als calamiteitenzender, maar door onduidelijkheden pikte de omroep de aangevraagde zendtijd op als nieuwsfeit en stonden er al journalisten bij de flat voordat de bewoners op de hoogte waren gesteld. „Dat moet anders en beter”, aldus de inspectie.
De inspectie heeft het incident in Ede onderzocht op verzoek van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. Een van de taken van de inspectie is te werken aan kwaliteitsverbetering van de veiligheidsregio’s.