Beurzen opnieuw achteruit
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdag opnieuw achteruit. De oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne zorgden voor terughoudendheid. De markt wachtte ook op de resultaten van de Amerikaanse aluminiumgigant Alcoa, die nabeurs in de Verenigde Staten de kwartaalcijferperiode opent.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de late middaghandel 0,8 procent lager op 401,22 punten en raakte daarmee de winst voor dit jaar weer kwijt. De MidKap verloor 1,3 procent tot 663,94 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 0,9 procent in.
„De toenemende dreiging dat de Russen Oost-Oekraïne binnenvallen drukt het sentiment. Beleggers houden ook hun kruit droog in afwachting van het cijferseizoen”, zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.
Rusland heeft Oekraïne gemaand geen geweld te gebruiken tegen pro-Russische betogers in het zuidoosten van Oekraïne, die onder meer een regeringsgebouw in de stad Donetsk hebben overgenomen en de onafhankelijkheid hebben uitgeroepen. Volgens Oekraïne heeft Rusland de hand in de acties.
De AEX kende 20 dalers en 5 stijgers. Bank en verzekeraar ING leverde met een verlies van 3,6 procent het meeste in. Levensmiddelenconcern Unilever was in trek bij beleggers en prijkte met een winst van 2,2 procent bovenaan de hoofdindex.
In de MidKap waren geen stijgers te bekennen. PostNL en detacheerder Brunel waren de grootste verliezers met minnen van respectievelijk 4,3 en 4,2 procent.
De handel in het aandeel Arseus werd stilgelegd. Beleggers reageerden aanvankelijk positief op de omzetcijfers die de medisch toeleverancier bekendmaakte. Het aandeel kwam echter onder druk te staan nadat grootaandeelhouder Waterland had laten weten een belang van 20 procent in Arseus te willen verkopen.
In Frankfurt ging Südzucker 20 procent onderuit en zakte daarmee tot het laagste niveau sinds december 2010. De Duitse suikerproducent waarschuwde dat de omzet en de winst lager zullen uitvallen dan verwacht door tegenvallende verkopen in Europa.
De euro was 1,3792 dollar waard, tegen 1,3745 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 100,95 dollar per vat. Brentolie bleef vlak op 105,85 dollar per vat.