Rwanda herdenkt genocide met week van rouw
KIGALI (ANP). Met een week van rouw herdenkt het Midden-Afrikaanse land Rwanda de genocide van 20 jaar geleden. In 1994 vermoordden extremistische Hutu’s 800.000 leden van de Tutsi-minderheid en gematigde Hutu’s. De moorden begonnen na 6 april 1994, toen het vliegtuig waarin de Rwandese Hutu-president Juvénal Habyarimana, een Hutu, zat, bij de hoofdstad Kigali werd neergeschoten.
Na 100 dagen kwam een einde aan de moorden, nadat het door Tutsi’s geleide Rwandees Patriottisch Front van de huidige president Paul Kagame het land had veroverd.
In aanwezigheid van onder anderen minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en de Britse oud-premier Tony Blair legt president Paul Kagame maandag volgens de BBC een krans bij het nationale monument voor de volkerenmoord in Kigali. Daarna wordt met een fakkel die de afgelopen maanden door heel het land is gedragen, een vlam aangestoken in het Amahoro-stadion in de hoofdstad.
Timmermans spreekt van een „emotionele” herdenking in het stadion. „De toespraken en het uitbeelden van de geschiedenis grijpen sommige toeschouwers zeer aan. De meesten zitten stil en aandachtig te luisteren. Zeer indrukwekkend.”, schreef hij op Facebook. Hij noemde de genocide eerder een „schandvlek op de wereldgemeenschap”.
Ook premier Elio Di Rupo van België woont de herdenking bij. Zondag herdacht hij in Brussel met nabestaanden de volkerenmoord. België bestuurde Rwanda tot de onafhankelijkheid van het Afrikaanse land in 1962.
Timmermans heeft gezegd te hopen dat Rwanda de herdenking „aangrijpt om vooruit te kijken en zich in te zetten voor vrede, stabiliteit en welvaart”. Ook vindt hij het belangrijk dat de regering van Kagame de oppositie meer ruimte biedt. Kagame leidt het land op autoritaire wijze.