Parijs en VS eens over noodzaak verminderen schulden Irak
De Verenigde Staten en Frankrijk zijn het eens dat de schuldenlast van Irak moet worden verminderd. Dat heeft de Amerikaanse gezant James Baker dinsdag in Parijs gezegd.
Baker was dinsdag in Parijs bij de Franse president Chirac voor overleg over de schuldenlast van Irak. Frankrijk had maandag al laten doorschemeren dat het bereid is Iraakse schulden kwijt te schelden. De Fransen denken aan een geleidelijke kwijtschelding vanaf 2004 als andere schuldeisers daarmee akkoord gaan.
Volgens waarnemers kunnen de aankondigingen leiden tot een ontspanning in de relatie met de Verenigde Staten. Washington wil dat onder meer Frankrijk en Rusland meer doen voor de wederopbouw van Irak.
Irak staat voor naar schatting meer an 100 miljard euro in het krijt, wat een ernstige belemmering voor het herstel van het land vormt.
Een deel van de schuldenlast werd door het vorige regime in Irak niet erkend als schuld, maar gezien als bijdrage aan Iraakse krachtsinspanningen voor de hele Arabische wereld. Het gaat daarbij om circa 55 miljard dollar die Irak van Saoedië Arabië en Golfstaten ontving.
Grote staten/crediteurs zijn voorts Rusland (9 miljard dollar), Duitsland (4,3), de VS (3,8), Frankrijk (3,1), Japan (2,9) Groot–Brittannië (1,9) en Italië (1.3 miljard dollar). Oost–Europese landen leenden ongeveer 4 miljard dollar aan Irak en nog niet bovengenoemde landen uit de Club van Parijs circa 15 miljard. Particuliere instellingen verstrekten het regime van Saddam Hussein naar schatting bijna 9 miljard dollar.