Europarlement eens met afgezwakte overnamerichtlijn
Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met de Europese richtlijn voor overnames van bedrijven. De parlementariërs vinden de richtlijn een goed eerste begin van regels voor de overnames.
De richtlijn was ingediend door Europees commissaris Bolkestein (interne markt). Hij wil de beschermingsconstructies van bedrijven beperken, zodat ondernemingen elkaar makkelijker kunnen overnemen. Maar de ministers van EU–lidstaten besloten onlangs dat het voorstel te ver ging. Vooral de Duitse overheid vreesde een uitverkoop van Duitse bedrijven. Tot ergernis van Bolkestein verzwakten de ministers de richtlijn, zodat bedrijven nu hoogstens om de constructies hoeven te vermelden.
Door de parlementaire goedkeuring dinsdag (met 325 tegen 221 stemmen) staat praktisch niets meer in de weg van invoering. Voorstanders hopen dat er nu een basis is om beschermingsconstructies verdergaand te bestrijden. „Dit is een voorzichtig begin", oordeelde CDA’er Doorn. „Het vennootschapsrecht in de Europese lidstaten verschilt nog sterk. Het groeit langzaam naar elkaar toe. Deze richtlijn is een fundament waar we op kunnen voortbouwen."
Parlementariërs van onder meer PvdA, GroenLinks en ChristenUnie/SGP hebben dinsdag nog vergeefs geprobeerd de inspraak van werknemers bij overnames te versterken. Het is modern management om werknemers, waar nodig, inspraak te geven" verdedigde Bouwman (GroenLinks).
De eurocommissaris vond de richtlijn echter niet de plaats om werknemers extra inspraak te geven. „Dit is geen sociale richtlijn", zei hij. „Er is al vastgelegd dat alle Europese afspraken blijven gelden en lidstaten verder mogen gaan." Het CDA en VVD vinden dat de inspraak van werknemers te gevoelig ligt om via deze richtlijn in alle lidstaten gelijk te trekken.
De Europese Commissie zal de richtlijn vijf jaar na goedkeuring herzien. Volgens Bolkestein betekent dat een evaluatie rond 2011, wat hij overigens nogal laat vindt.
Ondernemingsorganisatie VNO–NCW is blij dat de richtlijn is afgezwakt. „Dit is het meest haalbare en aanvaardbare", aldus een woordvoerder. VNO–NCW is tevreden omdat lidstaten volgens de organisatie zelf ruimte behouden op het terrein van overnames.