Wietteelt zet hypotheek op de tocht
BREDA (ANP). Huiseigenaren in de regio Zeeland-West-Brabant die hun woning beschikbaar stellen voor de wietteelt, lopen het risico dat zij hun hypotheek en woning kwijtraken. Politie en justitie binden samen met hypotheekverstrekkers de strijd aan tegen de georganiseerde wietteelt, maakte het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend.
In de provincie Brabant zijn naar schatting tussen de 5500 en 6800 kwekerijen actief, goed voor een omzet van 1 miljard euro. Vorig jaar ontmantelde de politie er ruim 600. In bijna de helft van de gevallen zat zo’n kwekerij in een koopwoning. Wietteelt gaat vaak hand in hand met hypotheekfraude. Als de politie op een wietplantage in een koopwoning stuit, zal zij de financier, zoals een bank, daarover inlichten. Als de bank ontdekt dat er is gefraudeerd, zal de lening worden opgeëist, volgt aangifte en belandt de fraudeur in een waarschuwingssysteem. Zo’n registratie maakt de kans dat hij opnieuw met succes een lening kan aanvragen heel klein.
De politie vermoedt dat de strenge controle op wietteelt in huurpanden de kwekerijen naar koopwoningen verdrijft. „Maar ook omdat eigenaren hun moeilijk verkoopbare woningen uit wanhoop beschikbaar stellen voor het plaatsen van kwekerijen”, zegt politiechef Hans Vissers.
De diverse partijen zijn enthousiast over het nieuwe samenwerkingsverband, vastgelegd in een convenant. Vissers: „De georganiseerde hennepteelt kan niet alleen met de inzet van het strafrecht worden opgelost, daarvoor is de omvang van het probleem te groot.” Wim Mijs, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken en bestuurder van de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken: „Hypotheekverstrekkers hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid en willen hun naam niet verbinden aan criminelen.” Mijs ziet de bundeling van krachten als „een belangrijke en logische stap in de bestrijding van wietteelt én hypotheekfraude.”