Begrotingstekort Frankrijk lijkt niet te voldoen aan Europese afspraak
BRUSSEL. Het wil niet vlotten met het terugdringen van het Franse begrotingstekort. Het ziet ernaar uit dat de regering in Parijs in de plannen voor volgend jaar de afspraken met Europa op dit punt aan haar laars lapt. Houdt Brussel de rug recht?
Deze maand moeten de EU-lidstaten hun beleidsvoornemens voor 2015 indienen voor een beoordeling door de Europese Commissie. Deze procedure maakt deel uit van het aangescherpte toezicht dat is ingevoerd na de ontsporingen die leidden tot de schuldencrisis in de eurozone en het voortbestaan van de muntunie op het spel zetten.
Nederland bevindt zich inmiddels buiten de gevarenzone. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevestigde deze week de keer ten goede. Het overheidstekort is al in 2013 uitgekomen onder het plafond uit het zogeheten stabiliteitspact van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het daalde van 4,1 procent in 2012 naar 2,5 procent. Voor opnieuw extra besparingen hoeven we niet langer bang te zijn.
In Frankrijk hangt de vlag er anders bij. Dat land geniet twee jaar uitstel om eveneens terug te keren onder genoemde bovengrens. In 2015 zouden de financiën weer op orde moeten zijn. Maar woorden en daden duiden tot dusver niet op inspanningen om aan die Brusselse eis te voldoen. Het negatieve saldo bleef vorig jaar steken op 4,3 procent, en zonder aanvullende maatregelen zal het ook in 2014 en 2015 in de buurt van de 4 procent liggen.
President François Hollande kreeg afgelopen weekend bij de gemeenteraadsverkiezingen een flink pak slaag van de kiezers voor de slechte economische prestaties, met een werkloosheid van boven de 10 procent. In reactie daarop treedt een nieuwe regering aan onder aanvoering van premier Manuel Valls.
Hollande heeft al gezegd dat de groei, die langzaam begint aan te trekken, niet mag worden ondermijnd. Voorts wijst hij op de broodnodige versterking van de concurrentiepositie van het bedrijfsleven. Al met al voelt hij er weinig voor om hard te bezuinigen. Hij heeft juist 50 miljard euro belastingverlaging toegezegd aan ondernemingen en beloofde ook lastenverlichting voor de burger.
Olli Rehn, de Finse Eurocommissaris die het economisch toezicht in zijn portefeuille heeft, hamerde er dinsdag op dat Frankrijk zijn verplichtingen behoort na te leven. Voorzitter Dijsselbloem van de eurogroep, de club van ministers van Financiën van de eurolanden, deed hetzelfde. Beiden waren voor een vergadering in Athene. Vooralsnog laten zij zo te horen geen ruimte voor meer coulance richting Parijs
De huidige situatie roept herinneringen op aan die van 2003. Het tekort van de betrokken lidstaat handhaafde zich toen, evenals nu, hardnekkig boven de 3 procent. Toch trok Frankrijk aan het langste eind. Het zette als grootmacht, daarbij gesteund door Duitsland, de zaken naar zijn hand. Geen boete van de EU, in plaats daarvan werden de spelregels van het stabiliteitspact versoepeld; tot grote woede van toenmalig minister van Financiën Zalm. Of de zittende Europese Commissie, die in de nadagen van haar termijn verkeert, de rug recht houdt, valt nog te bezien.