Tsjaad trekt zich terug uit troepenmacht CAR
BANGUI (AP). Tsjaad trekt zijn militairen terug uit de internationale troepenmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Volgens de Tsjadische minister van buitenlandse zaken zijn zij mikpunt geworden van een ‘ongerechtvaardigde en kwaadaardige campagne’, waarin zij de schuld van allerlei problemen in de CAR krijgen, terwijl zij zelf aanzienlijke offers hebben gebracht.
De Tsjadische militairen hebben scherpe kritiek te verduren gekregen nadat zij vorige week het vuur openden op een menigte, waardoor 32 mensen om het leven kwamen. De Afrikaanse vredesmacht MISCA verdedigde later het optreden van de Tsjadiërs en zei dat zij waren aangevallen door een gewapende christelijke militie.
Tsjaad en zijn president Idriss Déby vervullen al langer een gecompliceerde rol in het zuidelijke buurland. Eerst steunden Tsjadische militairen de regering van president François Bozizé, toen hielpen Tsjadische huurlingen de moslimrebellen die hem in maart 2013 omverwierpen. Diezelfde huurlingen gingen zich later te buiten aan grove wreedheden tegen christenen. Moslims werden op hun beurt weer slachtoffer van wraakacties nadat de regering van de Séléka-rebellen in januari was ontbonden.
Behalve de achthonderd militairen in MISCA heeft Tsjaad ook nog speciale eenheden in de Centraal-Afrikaanse Republiek die helpen bij het evacueren van bedreigde moslims. Volgens mensenrechtengroepen laten de Tsjadiërs vaak na hun acties met de rest van MISCA te coördineren en helpen zij soms de Séléka om zich door het land te verplaatsen.
„Zij beschouwen zichzelf als de redders van de Centraal-Afrikaanse Republiek die tienduizenden moslims hebben geëvacueerd en vinden daarom iedere vorm van kritiek onaanvaardbaar”, zei Peter Bouckaert van Human Rights Watch. „Hun rol is erg belangrijk in de Centraal-Afrikaanse Republiek, maar tegelijkertijd is een situatie waarin zij kunnen doen wat zij willen en schieten op de burgerbevolking en bewegingen van Séléka faciliteren gewoon niet acceptabel.” Veel hangt volgens Bouckaert af hoe veel tijd Tsjaad voor de terugtrekking neemt; mogelijk is het alleen een tactische zet van Déby ‘om de internationale gemeenschap te laten ophouden met het leveren van kritiek op het optreden van zijn troepen’.
Frankrijk heeft tweeduizend militairen in de CAR ingezet en andere Afrikaanse landen meer dan vijfduizend man. Iedereen is het erover eens dat meer troepen nodig zijn en er is groeiende steun om de inzet om te vormen tot een vredesoperatie van de Verenigde Naties. Maar er zullen maanden overheen gaan voordat een dergelijke operatie is opgezet en de troepen ter plaatse zijn, zeggen experts.