Kerk & religie

„Duitse media negeren kerken”

De volkskerken worden door de leidende media in Duitsland niet serieus genomen. Als ze over de kerken berichten, gaat het over persoonlijke problemen, schandalen en politieke stellingnamen. De activiteiten van de kerk op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, jongeren en zielzorg vinden in de berichtgeving nauwelijks een plaats.

Kerkredactie
16 December 2003 10:30Gewijzigd op 14 November 2020 00:48

Tot deze conclusie komt het Duitse instituut voor media-analyse Medien Tenor (Bonn) in een studie die de jaren 2001 tot 2003 omvat. Onder de titel ”Allen willen Luther, maar de journalisten niet” stelt het instituut dat van de 82 miljoen Duitsers er nog altijd meer dan 55 miljoen tot een kerk behoren en dat er elke zondag meer mensen naar de kerk gaan dan naar een voetbalstadion. Daartegenover kan een enkele voetbalclub als Bayern München bij de zenders ARD en ZDF meer nieuwsaandacht krijgen dan de RK-Kerk of de protestantse kerken. De Duitse media berichten twee keer zo veel over de wielersport als over kerkelijke thema’s.

Vooral de protestantse kerken hebben problemen met de media. Hoewel zij in Duitsland meer leden hebben dan de RK-Kerk, komen zij in de negentien belangrijkste schrijvende media en in televisie-uitzendingen slechts half zo vaak voor. Medien Tenor voert dat terug op een trend in de journalistiek om zich minder op thema’s en sterker op personen te richten. Daarvoor biedt de RK-Kerk met paus Johannes Paulus II een betere „persoonlijkheidsshow” dan de protestantse kerken. De nieuwsberichten over de paus gaan ook ten koste van de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie kardinaal Lehmann (Mainz), die het afgelopen jaar 20 procent minder aandacht kreeg dan het jaar daarvoor.

De protestantse bisschop van Berlijn-Brandenburg, Wolfgang Huber, die sinds 6 november ook voorzitter van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) is, komt in de belangrijkste media tussen 1 januari en 15 november slechts in 101 bijdragen voor. Dat betekent per medium niet meer dan één bijdrage per maand. Een ambtsloze politicus als Oskar Lafontaine heeft een grotere platform dan alle vertegenwoordigers van de protestantse kerken bij elkaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer