Saddam zet VS op ’t spoor van handlangers
Het Amerikaanse leger in Irak plukt al de vruchten van de aanhouding van Saddam Hussein. Aan de hand van informatie die hij heeft losgelaten hebben Amerikaanse militairen verscheidene gezochte figuren van het oude regime opgepakt en enkele guerrillacellen in Bagdad opgerold, heeft een Amerikaanse generaal maandag gezegd.
Brigadegeneraal Mark Hertling van de 1e Pantserdivisie van het Amerikaanse leger zei tegen het persbureau Associated Press te verwachten dat Saddam, die zaterdag in de omgeving van Tikrit gevangen werd genomen, de komende dagen meer belangwekkende informatie prijs zal geven, onder andere over zijn nucleaire, biologische en chemische wapenprogramma’s. Hertling zei dat Amerikaanse eenheden sinds de aanhouding van Saddam al een -niet bij naam genoemde- hooggeplaatste figuur van het oude regime hebben opgepakt en dat die figuur weer een aantal andere namen heeft genoemd. Alle mannen worden ondervraagd en er mogen meer invallen worden verwacht, zei Hertling.
De informatie die het leger naar de mannen leidde kwam uit het transcript van het eerste verhoor van Saddam en uit stukken die Saddam bij zijn aanhouding in een aktetas bij zich had, zei Hertling. De informatie gaf het leger ook een veel duidelijker beeld van het commando- en controlenetwerk van de guerrillastrijders in Bagdad. De inlichtingen bevestigden het bestaan van guerrillacellen. Hun aanwezigheid werd wel vermoed, maar er bestond geen zekerheid over. In elk geval is duidelijk geworden dat Saddam nog een rol vervulde in de leiding van het verzet. „Wij kunnen zeker inlichtingen vergaren die hij heeft over de organisatie van het verzet, wie daarvan de leiders zijn, hoe de cellen opereren, hoe ze worden aangestuurd, wie ze betaalt en wat hun banden zijn met de misdaad”, aldus de generaal.
Hertling zei dat het leger ook informatie had van andere bronnen over aanslagen gisteren in Bagdad. Het leger was begin december getipt dat half december een serie aanslagen zou beginnen met autobommen.
Maandag kostten twee bomaanslagen bij politiebureaus in en bij Bagdad zeker negen personen het leven. De eerste bom ontplofte in het dorp Husseiniyah, ten noorden van de Iraakse hoofdstad, waardoor zeker zes politieagenten om het leven kwamen en circa twintig gewonden vielen.
Een tweede autobom ontplofte kort daarna in Bagdad bij een politiebureau in de wijk Amiriyah. Door die aanslag kwamen de bestuurder van de auto met explosieven en twee agenten om het leven. Tien mensen, onder wie verscheidene politieagenten, raakten gewond. De politie wist door een automobilist neer te schieten een derde aanslag te voorkomen.
In de stad Fallujah was het de hele dag chaotisch. In de stad, een bolwerk van Saddam-aanhangers, vielen demonstranten een kantoor van het regionaal bestuur aan. Agenten die het pand bewaakten, werden op de vlucht gejaagd en het interieur van het gebouw werd kort en klein geslagen. De Amerikanen grepen in eerste instantie niet in, maar aan het eind van de dag schoten militairen volgens de politie twee personen dood.
In een soennitische wijk van Bagdad vielen circa honderd Saddam-aanhangers een politiebureau aan. Rond het gebouw werd urenlang geschoten.