„Kinderen ziek van fonteintjes in de straat”
UTRECHT (ANP). Fonteinen en waterspuitertjes in straten en op pleinen, ze zijn leuk voor kinderen om op warme dagen in te spelen, maar ze vormen ook een gezondheidsrisico. Het water, meestal regenwater, is namelijk niet schoon. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht (UU).
Volgens berekeningen van onderzoekster Heleen de Man van de UU wordt gemiddeld 1 op de 25 kinderen ziek na het spelen met een met regenwater gevuld ‘bedriegertje’, een waterspuiter die bij verrassing uit de grond komt. Bij heel warme dagen kan dat oplopen tot 1 op de 3 kinderen. De oorzaak is dat het waterreservoir onder de grond wordt vervuild met honden- en vogelpoep.
Kinderen krijgen het water bij het spelen op hun handen, in hun gezicht, ze ademen het in en soms slikken ze het in, zegt De Man. De bacteriën in het water kunnen leiden tot diarree en overgeven. Ze raadt gemeenten aan deze bedriegertjes te vullen met drinkwater.
Ook fonteinen in vijvers en plassen water die op straat blijven staan na een heftige regenbui zijn niet veilig. Dat komt omdat deze na extreme regenval worden vermengd met rioolwater.
Stichting Rioned, die betrokken was bij het onderzoek van De Man, vindt dat ouders hun kinderen beter moeten voorlichten over de risico’s van regenwater op straat. „Ouder laten kinderen ook geen snoepje opeten dat ze op straat vinden omdat dat vies is”, zei directeur Hugo Gastkemper van Rioned woensdag. De stichting pleit verder voor technische maatregelen om te voorkomen dat kinderen vervuild water binnenkrijgen.
De Man hoopt op 8 april te promoveren op haar onderzoek.