Economie

MKB wil periodieke loonstijging schrappen

Het moet afgelopen zijn met het automatisch toekennen van periodieke loonsverhogingen, meent MKB-Nederland.

ANP
16 December 2003 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 00:48

Volgens de organisatie voor middelgrote en kleine ondernemingen zijn de jaarlijkse schaalverhogingen op basis van dienstjaren niet meer op te brengen door bedrijven omdat de gemiddelde leeftijd van werknemers stijgt.

„De automatische periodiek houdt geen rekening met het evenwicht tussen arbeidskosten en de productiviteit van de werknemer”, schrijft MKB-Nederland in zijn maandag gepresenteerde nota ”Arbeidsvoorwaardenbeleid 2004”. Om de Nederlandse economie en de banenmotor weer op gang te krijgen, moeten de arbeidskosten omlaag en moet de productiviteit van werknemers omhoog. „In het beloningssysteem dient een financiële prikkel ingebouwd te worden om de werknemer te motiveren.”

Ook de dertiende maand behoort als het aan MKB-voorzitter L. Hermans ligt tot het verleden. „De vakbeweging zegt wel de hele tijd dat ze werk boven inkomen stelt, dan moet ze daar ook naar handelen en bestaande CAO-afspraken tegen het licht durven houden.”

Hermans noemt het een eerste stap dat vakbonden, werkgevers en het kabinet in het najaarsakkoord hebben afgesproken dat de komende twee jaar de CAO-lonen nagenoeg niet stijgen. Volgens hem moeten lopende CAO’s die „niet meer passen in dit tijdsgewricht” worden opengebroken. Daarbij wijst hij op afspraken over 2,5 tot 3 procent salarisverbetering voor werknemers in metaaltechnische branche en bij kappers in 2004.

Verder wil MKB-Nederland het ouderenbeleid in CAO’s herzien. „De werkgever betaalt nu volledig de huidige ontziemaatregelen voor ouderen. Deze verkapte vorm van deeltijdarbeid op kosten van de werkgever haalt het evenwicht weg tussen arbeidskosten en de inzetbaarheid van de werknemer.” Ouderen zouden juist moeten meebetalen aan hun verminderde beschikbaarheid.

CNV-voorzitter D. Terpstra verwijt MKB-Nederland dat het ouderen „de schietschijf van de arbeidsmarkt” maakt. „Het komt erop neer dat ouderen, die zich hun hele arbeidzame leven hebben ingezet, zelf de portemonnee moeten trekken als zij in een bepaalde fase van hun leven komen. Dit is een slag in de lucht waarmee MKB ouderen stigmatiseert en juist jongeren dupeert. De ouderen zitten vaak allang aan de top van hun salarisschaal.”

Het openbreken van CAO’s is volgens de CNV-voorman absoluut niet aan de orde: „Afspraak is afspraak. Ondernemers moeten het risico van een contract kennen.” De FNV noemt de MKB-voorstellen „het niet waard om op te reageren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer