Duitse rechter laat terrorist niet vrij
De Marokkaan Munir al-Motassadeq, die in februari in Duitsland tot vijftien jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de moord op 3066 mensen bij de aanslagen van 11 september, komt niet voortijdig vrij. Dat heeft een rechtbank in het Duitse Hamburg maandag besloten.
De advocaten van al-Motassadeq hadden een verzoek tot de vrijlating van hun cliënt ingediend naar aanleiding van de onverwachte invrijheidsstelling van diens vriend Abdelghani Mzoudi door de rechtbank in Hamburg vrijdag. Zowel al-Motassadeq als Mzoudi wordt ervan verdacht hulp te hebben geboden aan een terreurcel in Hamburg, waarvan drie van de zelfmoordpiloten die de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten pleegden afkomstig waren.
De beide moslims zijn wereldwijd de eerste verdachten die zijn veroordeeld vanwege betrokkenheid bij de WTC-aanslagen in september 2001.
De Hamburgse rechtbank oordeelde vrijdag op grond van anonieme getuigenverklaringen dat alleen de drie piloten, Mohammed Atta, Marwan al-Shehhi en Ziad Jarrah, en hun contactpersoon van al-Qaida, Ramzi Binalshibh, voorbereidingen troffen voor de aanslagen. Uit getuigenverklaringen zou zijn gebleken dat er verder niemand op de hoogte zou zijn geweest van de plannen, wat Mzoudi en al-Motassadeq zou vrijpleiten van medeplichtigheid.
De rechtbank in Hamburg lichtte het besluit om al-Motassadeq niet vrij te laten maandag toe door te stellen dat het hoger beroep tegen zijn veroordeling al op 29 januari dient en het niet aannemelijk is dat de beklaagde daarna zal worden vrijgelaten. Al-Motassadeq kan wel een nieuw gerechtelijk onderzoek gelasten naar aanleiding van de recent opgedoken getuigenverklaring, maar ook dan heeft hij weinig kans van slagen, aldus de rechtbank.
Het besluit van de Hamburgse rechtbank vrijdag om Mzoudi vrij te laten is fel bekritiseerd door de Duitse federale procureur-generaal Kay Nehm en de Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft. De Duitse justitie is in hoger beroep gegaan tegen de vrijlating.
Andreas Schulz, de advocaat van Amerikaanse verwanten van slachtoffers van 11 september, heeft de Duitse immigratiedienst opgeroepen Mzoudi onmiddellijk weer in hechtenis te nemen. Volgens hem moet Mzoudi, als hij wordt vrijgesproken, terug worden gestuurd naar Marokko. In reactie op uitspraken van de advocaten van de Marokkaan, die de vrees hebben geuit dat hij dan door de Marokkaanse autoriteiten aan de VS zal worden uitgeleverd, zei Schulz dat zijn cliënten dat nu juist willen. „Als hij hier wordt vrijgesproken, betekent dat het groene licht voor de Amerikaanse justitie”, aldus Schulz.