Buitenland

„AK-Partij zal toeristen niet wegjagen”

ISTANBUL (ANP). Toeristen die Turkije bezoeken, zullen weinig merken van de grote verkiezingswinst van de conservatieve AK-Partij. Hooguit zal het alcoholbeleid in de populaire Turkse badplaats Antalya worden aangescherpt nu de partij van premier Recep Tayyip Erdogan ook daar de grootste is geworden, denkt directeur Lily Sprangers van het Turkije Instituut in Leiden. Politieke tegenstanders van Erdogan hebben meer te vrezen. „Zijn kiezers hebben hem carte blanche gegeven.”

31 March 2014 16:26Gewijzigd op 15 November 2020 09:44

Erdogan maakte de gemeenteraadsverkiezingen tot een referendum over zijn regering, die al maanden hardnekkige beschuldigingen van corruptie om de oren krijgt. Het blijkt zijn aanhang maar bar weinig uit te maken: met landelijk 45 procent van de stemmen werd zijn partij veruit de grootste.

Dat was ook het geval in Antalya, dat tot nog toe in handen was van de seculiere, centrumlinkse oppositie. Behoudende bestuurders van de AK-Partij zullen zich mogelijk doen gelden door bijvoorbeeld de alcoholverkoop aan banden te leggen, vermoedt Sprangers. Maar ze zullen tegelijkertijd de vele Nederlandse, Duitse, Britse en Russische bezoekers niet tegen de haren willen strijken met al te strenge regels. „Het is niet zo dat er nu bikiniverboden komen of iets dergelijks. Ze zijn niet gek.”

Voor Turken die niet tot Erdogans kamp behoren, kan de winst van de AK-Partij wel gevolgen hebben. Nu zijn kiezers opnieuw hun goedkeuring hebben gegeven, kan de premier zijn autoritaire optreden met een gerust hart voortzetten. Hij kan het staatsapparaat verder ontdoen van tegenstanders en doorgaan met het censureren van internet.

De afgelopen weken werden bijvoorbeeld Twitter en YouTube in Turkije geblokkeerd, nadat die websites waren gebruikt om belastende informatie over de regering te verspreiden. Zo verscheen op YouTube een gesprek waarin Erdogan en zijn zoon Bilal het wegsluizen van zwarte miljoenen zouden bespreken.

Volgens Erdogan is het materiaal nep en een poging van tegenstanders om hem te beschadigen. „Het maakt zijn aanhangers niet uit, zolang hij er maar zit”, zegt Sprangers. „Aan sociale media hebben ze weinig boodschap. Hun opvatting van democratie is vooral dat hun leider de baas is.”

Waar zijn achterban wel een boodschap aan heeft, is economische groei en stabiliteit en die levert Erdogan al ruim een decennium. „Ik moet economisch denken en er is simpelweg geen alternatief voor de AK-Partij”, verwoordde een ondernemer het bij de stembus in Istanbul. Sprangers beaamt dat. „Het enige dat echt een spaak in de wielen van de AK-Partij kan steken, is een tegenvallende economie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer