Kind bij vechtscheiding beter beschermd
DEN HAAG. De staatssecretarissen Teeven (Veiligheid en Justitie) en Van Rijn (VWS) nemen maatregelen om de penibele positie van kinderen in een vechtscheiding te verbeteren. Dat hebben beide bewindspersonen maandag aangekondigd.
Van een vechtscheiding wordt gesproken wanneer ouders bij een scheiding niet meer in staat zijn om het belang van hun kinderen voorop te stellen. Het kind kan hierdoor in een loyaliteitsconflict komen en zelfs een van de ouders weinig tot niet meer zien. Dit verhoogt het risico op emotionele problemen bij kinderen, slechte(re) prestaties op school en vaker problemen bij het (later) zelf aangaan van relaties, aldus het kabinet.
Onderdeel van de maatregelen is een landelijke voorlichtingscampagne. Ouders die in een scheiding liggen én hun sociale netwerk worden daarin aangespoord om tijdig aan de bel te trekken. Verder gaat het kabinet na of de huidige mogelijkheid voor rechters om een curator aan te stellen die puur opkomt voor de belangen van het kind, volstaat.
De bewindslieden starten verder proefprojecten met preventief hulpaanbod door gemeenten. Verder wil de rechtspraak twee experimenten starten waarin één rechter de gehele echtscheidingsprocedure behandelt.
Een fatsoenlijk verloop van hun scheiding is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van ouders zelf, aldus Van Rijn en Teeven. Reden om toch actie te ondernemen, is dat overheidsinstanties tot taak hebben mogelijke problemen vroeg te signaleren en te stoppen en daarbij de schade voor kinderen tot een minimum te beperken.
Kinderombudsman Marc Dullaert stelde vanochtend dat ouders die gaan scheiden verplicht in therapie moeten om het risico op een vechtscheiding te reduceren. Naar schatting 16.000 kinderen verkeren momenteel in een situatie waarin zij ernstige last hebben van de scheiding van hun ouders. Jaarlijks komen daar 3500 kinderen bij.
Voor hun plannen hebben Teeven en Van Rijn gesproken met deskundigen uit onder meer de rechterlijke macht.