Economie

Nederlandse economie groeit sterker dan gedacht

DEN HAAG (ANP). De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2013 met 0,9 procent gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal. Dat blijkt uit een tweede raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) ziet de opwaartse bijstelling van de economische groei als een opsteker. „Dit is weer een extra duwtje in de rug”, zei hij. „Het geeft goede kansen om in 2014 de overgang van krimp naar groei door te zetten.”

31 March 2014 09:45Gewijzigd op 15 November 2020 09:44
beeld ANP
beeld ANP

In de eerste raming die medio februari naar buiten werd gebracht, kwam de groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal nog uit op 0,7 procent. De bijstelling is met name het gevolg van hogere investeringen in de bouw. Ook bleek de krimp van de bestedingen van huishoudens en de overheid lager dan eerder was gemeld.

Het banenverlies leek mee te vallen. Er waren in het vierde kwartaal 128.000 banen minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is een daling van 1,6 procent, in plaats van de eerder gemelde 1,7 procent. Het banenverlies ten opzichte van het derde kwartaal halveerde vergeleken met de vorige raming tot 4000.

Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012 nam het bruto binnenlands product (bbp) met 0,8 procent toe. Eerder had het CBS ook op jaarbasis een toename met 0,7 procent gerapporteerd. Over heel 2013 kromp de Nederlandse economie met 0,8 procent. Dat cijfer is hetzelfde gebleven.

Overheidstekort onder Europese norm

Het overheidstekort is vorig jaar voor het eerst in 5 jaar tijd onder de Europese norm van 3 procent uitgekomen. Dat meldde maandag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het tekort bedroeg vorig jaar 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2012 was dat nog 4,1 procent.

De overheidsschuld steeg vorig jaar met 2,2 procentpunt tot 73,5 procent van het bbp, ruim boven de Europese grens van 60 procent. zo constateerde het statistiekbureau ook. Het overheidstekort was ruim 9 miljard euro lager dan in 2012, grotendeels door gestegen inkomsten, die met 7 miljard euro toenamen tot 285 miljard euro.

Het CBS benadrukt dat het cijfer van het overheidstekort nog kan worden aangepast, omdat de verwerking van de nationalisatie van SNS Reaal nog niet definitief is. Het CBS vraagt bij omvangrijke en ingewikkelde transacties namelijk advies in bij het Europees statistiekbureau Eurostat om na te gaan of regels correct worden toegepast. Deze consultatie loopt nog. Mogelijk wordt het tekort als percentage van het bbp nog met enkele tienden van een procentpunt worden verhoogd.

De toegenomen overheidsinkomsten kwamen voor 5,6 miljard euro door hogere belastingen en premies. De loon- en inkomstenbelasting inclusief de premies waren voor bijna de helft hiervoor verantwoordelijk, de energiebelasting nam sterk toe en de belasting- en premiedruk steeg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer