Politiek

„Actie Wilders strijdig met waarden NL en VS”

DEN HAAG (ANP). Het optreden van PVV-leider Geert Wilders op de verkiezingsavond vorige week en diens uitlatingen over Marokkanen zijn „in strijd met de waarden die Nederland en de Verenigde Staten delen”. De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Timothy M. Broas, zei dat donderdag in een kennismakingsgesprek met Nederlandse journalisten.

27 March 2014 12:36Gewijzigd op 15 November 2020 09:39

De uitspraak is „niet representatief voor Nederland”, aldus de ambassadeur. „Mensen zijn hier al eeuwen welkom”, voegde hij eraan toe. Hij wil tijdens zijn ambassadeurschap hier de normen en waarden die beide landen delen (mensenrechten, rechtstaat) gaan promoten, zei hij.

Zijn uitlatingen zijn opmerkelijk omdat ambassadeurs normaal gesproken altijd zeer terughoudend zijn met het leveren van commentaar op gebeurtenissen of ontwikkelingen in het land waar ze te gast zijn.

Broas is koud een week ambassadeur in Nederland. Vorige week woensdag overhandigde hij zijn geloofsbrieven aan koning Willem-Alexander. Er was lang geen Amerikaanse ambassadeur in Den Haag. Zijn voorganger, Fay Hartog Levin, legde in september 2011 haar functie neer.

Volgens de nieuwe eerste man had de vertraging niets te maken met „negatieve gevoelens voor Nederland”. Het was het gevolg van politieke onenigheid. Ons land is niet het enige dat lang moest wachten op een nieuwe ambassadeur. Broas wees erop dat de Amerikaanse Senaat nog een kleine 40 benoemingen moet goedkeuren.

Hij gaat zich inzetten om de goede handelsbanden tussen beide landen te behouden. Ook het handelsakkoord (TTIP) tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten is voor hem een prioriteit. Daarover wordt momenteel onderhandeld. Het duurt nog wel enkele jaren voor het rond is. Ook staat veiligheid hoog op zijn lijstje, zei hij.

De oud-advocaat met Nederlandse wortels zei verder dat het een „big help” zou zijn als Nederland ook na 2014 in Afghanistan zou blijven. De internationale troepenmacht ISAF vertrekt dit jaar. De VS willen nog zeker 8000 tot 12.000 militairen hier houden voor advies en training. Maar dan moet er wel eerst een veiligheidsakkoord worden getekend. Pas daarna wil ook het Nederlandse kabinet zeggen of het nog weer een missie in Afghanistan wil.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer