Kerk & religie

„Christendom in China hoogst modern”

NIJKERK. Nederlandse christenen kunnen leren van de vrijmoedigheid van Chinese christenen, vindt dr. Bas Plaisier. „Zij zijn zeer gedreven om over Christus te spreken.”

Van een medewerker
26 March 2014 11:08Gewijzigd op 15 November 2020 09:38
Een aantal nonnen in China. beeld ANP
Een aantal nonnen in China. beeld ANP

De voormalige docent missiologie aan het Lutheran Seminary in Hongkong sprak dinsdag op een symposium in Nijkerk dat werd georganiseerd door de interkerkelijke gemeenteopbouwgroep Leven uit de Bron (partner van de IZB) en de projectgroep Permanente educatie predikanten van de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

Dr. Plaisier constateerde dat de groei van het christendom in China vooral vanaf de jaren 80 heel snel is gegaan. Op dit moment zijn er naar schatting 100 miljoen christenen in China, onder wie veel protestanten.

Kenmerkend voor het Chinese christendom noemt hij de gerichtheid op Christus en de nadruk op het gebed en het lezen van de Bijbel. „De Bijbel is voor hen de rechtstreekse verbinding met God. Tijdens hun hartstochtelijke gebeden geven ze zich geheel over aan God. Dikwijls bidden ze hardop te midden van andere mensen.” De docent zei dat er in het seminarie waar hij werkte een aparte gebedskamer is voor de studenten. „Hoe is dat in Nederland?”

Verder wees hij op de enorme gedrevenheid van de Chinese christenen. „Ze willen ook hun familie tot Christus leiden en ze trekken eropuit om het Evangelie te verkondigen. Ze hebben geen buitenlandse zendelingen meer nodig.” Dr. Plaisier verklaarde deze bezieling als „de aanraking door het vuur van de Heilige Geest.”

Moderniteit

In China is het christendom „het toppunt van moderniteit”, aldus de voormalige scriba van de Protestantse Kerk. „Veel Chinezen die niet in Christus geloven, zijn pessimistisch. Het Evangelie geeft de christenen daar hoop, vreugde en toekomstperspectief. Het is geen achterhaald verhaal, maar het staat voor levensvervulling en bevrijding.”

Hun religieuze omkeer komt in hun levensstijl tot uiting. „Chinese christenen zijn betrokken op hun medemens en helpen hen. Ze doen dat uit liefde tot Christus. Christenen in China zetten, in samenwerking met de overheid, veel sociale projecten op.” Hun gedrag staat haaks op de traditionele houding van Chinezen, aldus dr. Plaisier: „Dit leven van nabijheid en liefde trekt weer nieuwe christenen aan. Het christendom heeft zo een vernieuwende kracht in de samenleving.”

Dr. Plaisier wees erop dat veel christenen in China de aanwezigheid van Christus en de Heilige Geest ervaren tijdens ziekte en lijden. Wereldse en godsdienstige zaken zijn niet sterk gescheiden. „Men praat net zo gemakkelijk over Christus als over de koopjes.” Verlegenheid om voor hun geloof uit te komen kennen ze niet. „Ze zijn dankbaar en trots dat ze Jezus hebben mogen leren kennen en trekken zich niets aan van het heersende klimaat.”

Nederlanders kunnen van Chinese christenen leren, hoewel de Chinese spiritualiteit „de Nederlandse onmacht” niet direct zal opheffen. „Vooral de nadruk op de kern: de levende Heere die naar ons toekomt. Zwijg niet over Christus maar spreek vrijmoedig over Hem, met gepaste voorzichtigheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer