Gouda krijgt eigen Anne Frankboom
GOUDA. De gemeente Gouda heeft in de verzetsheldenbuurt Vreeuwijk een eigen Anne Frankboom gekregen. De zaailing van de witte paardenkastanje waar de Joodse onderduikster Anne Frank vanuit het dakraam van haar Amsterdamse onderduikadres op uitkeek, kreeg woensdagochtend de eerste verzorging.
Burgemeester Schoenmaker begoot met een groep basischoolleerlingen de boom op het Schweitzerplein. Die actie vormde een nieuwe mijlpaal in een opknapbeurt van de wijk. Volgende maand worden in alle zestien naar verzetshelden vernoemde straten informatieborden onthuld.
De komst van de Anne Frankboom had wel wat voeten in de aarde. Voorzitter Edgar de Mol van het wijkpreventieteam: „Een teamlid opperde het idee ruim twee jaar geleden. De gemeente had aanvankelijk meer oog voor zand en stenen, maar uiteindelijk kregen we toch gehoor.”
De Stichting Anne Frank Tree, die zich voorheen bezighield met de Amsterdamse Anne Frankboom, hief zichzelf in 2010 op na het omwaaien van de boom. De Gouwenaren konden echter terecht bij de Waalwijkse Stichting Wereldboom. „Die verstrekt nu op bescheiden schaal nakomelingen van de Amsterdamse boom.” Hoewel er slechts enkele bomen per provincie beschikbaar zijn, zijn er inmiddels ook zaailingen terechtgekomen in de Noord-Duitse gemeente Syke en zelfs op het Italiaanse eiland Corsica.
Dat de Goudse Anne Frankboom een nakomeling is van het bekende Amsterdamse exemplaar staat vast. „Een boom kun je niet zomaar de naam van Anne Frank geven. We hebben een echtheidscertificaat ontvangen van Support Anne Frank Tree.”
De Mol zegt hartverwarmende steun te hebben gekregen van de allochtone bevolking uit de aangrenzende wijk Oosterwei. „We zijn niet uit de kosten, maar hebben van die kant wel onverwachte sponsoring ontvangen. Dat waardeer ik tienvoudig.”
Bij de boom staat een groepje allochtone jongeren uit de wijk. Ze begrijpen maar al te goed waarom deze boom hier is geplaatst. „Anne Frank was een lief Joods meisje”, zegt een van hen. „Hitler praatte over de Joden zoals Wilders nu over Marokkanen. Dat mag niet. We moeten sámen in vrede leven. Daar is deze boom voor. Ik hoop alleen niet dat-ie straks kapot wordt gemaakt door vuurwerk of zo.”