Complete schedel van vrouw vervangen in UMC
UTRECHT (ANP). Een 22-jarige Nederlandse vrouw die lijdt aan een aandoening waarbij het schedelbot steeds dikker wordt, heeft een volledig nieuwe schedel gekregen. De kunststof hersenpan werd geïmplanteerd tijdens een 23 uur durende operatie in het UMC Utrecht. Het is een wereldprimeur, liet het ziekenhuis dinsdag weten.
Volgens hersenchirurg Bon Verweij was het schedelbot van de vrouw bijna 5 centimeter dik, waar het 1 tot 1,5 centimeter behoort te zijn. „Daardoor kwamen de hersenen onder grote druk te staan en raakte ze haar gezichtsvermogen kwijt.” Andere cruciale hersenfuncties liepen gevaar en daarmee ook het leven van de patiënt.
Verweij heeft samen met kaakchirurg Marvick Muradin en een medisch team bij de jonge vrouw een met behulp van 3D-printtechnologie ontworpen schedel geïmplanteerd. „Dat heeft niet alleen in cosmetisch opzicht grote voordelen, maar de hersenfunctie verloopt ook beter dan bij de oude methode.”
Al eerder zijn in het UMC Utrecht en in ziekenhuizen elders in de wereld delen van een schedel vervangen. Bij zwelling van de hersenen, bijvoorbeeld na een ongeval, wordt dan vaak een deel van de schedel weggenomen om de druk tegen te gaan. Later wordt dat deel of een implantaat teruggeplaatst. Maar nooit eerder is een complete schedel vervangen. „Van voorhoofd tot achterhoofd, van het linker- tot het rechteroor”, verduidelijkt de chirurg.
De operatie is 3 maanden geleden al uitgevoerd, maar het UMC Utrecht kwam er dinsdag pas mee naar buiten. „Alles is goed gegaan, weten we nu”, zei Verweij. „De vrouw heeft haar gezichtsvermogen weer terug, is klachtenvrij en is weer aan het werk. Van de operatie is eigenlijk niets meer te zien.” Haar identiteit maakt het ziekenhuis om redenen van privacy niet bekend.