Buitenland

Ook critici van Bush blij met arrestatie

Leiders in de hele wereld hebben zondag verheugd gereageerd op de arrestatie van Saddam Hussein. Zowel voor- als tegenstanders van de oorlog in Irak verwelkomden het nieuws met blijdschap en zeiden te hopen dat er een nieuw, stabiel tijdperk zal aanbreken voor Irak.

Buitenlandredactie
15 December 2003 10:12Gewijzigd op 14 November 2020 00:48

Voor Iraakse journalisten die zondagmiddag tijdens een persconferentie in Bagdad te horen kregen dat Saddam was opgepakt, was er maar één reactie: „Dood aan Saddam!” Voor veel Iraakse burgers, vooral in het sjiitische zuiden, het Koerdische noorden en in Bagdad, was er reden tot het houden uitbundige straatfeesten met de traditionele vreugdeschoten in de lucht.

De Britse premier Tony Blair noemde Saddams arrestatie het definitieve eind van de dictator en beschreef de gebeurtenis als het begin van een nieuw tijdperk. „Waar zijn bewind stond voor terreur, verdeeldheid en wreedheid, staat zijn arrestatie hopelijk voor eenheid, verzoening en vrede voor de hele Iraakse bevolking”, aldus de premier. Blair had na de arrestatie een telefoongesprek met Bush, waarin beide leiders volgens een Britse woordvoerster spraken over het belang van eenheid onder de Irakezen en over de toekomst van Irak.

De Franse president Jacques Chirac en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, beiden fel tegenstander van de oorlog in Irak, reageerden tevreden. Ook zij zeiden te hopen dat Saddams arrestatie een periode van stabiliteit in Irak zal inluiden. Chirac zei dat de Irakezen nu zelf kunnen beslissen over de toekomst van een soeverein Irak. Schröder feliciteerde Bush met de arrestatie. „Saddam Hussein berokkende zijn volk en de regio enorm veel leed”, schreef de bondskanselier in een bericht aan het Witte Huis. „Ik hoop dat zijn arrestatie de inspanningen zal ondersteunen van de internationale gemeenschap voor de wederopbouw en stabilisatie van Irak.”

De Spaanse premier José Maria Aznar, een belangrijke bondgenoot van de Amerikanen en de Britten, noemde Saddams arrestatie „heel goed nieuws.” De tiran is gevallen, verklaarde hij zichtbaar verheugd op een persconferentie. „Vandaag is gelukkig het grootste obstakel voor een Irak met vrede, vrijheid en democratie verdwenen”, zei hij. Hij benadrukte dat de taak voor Spanje in Irak er nog niet op zit. „Maar we weten nu ook dat het de moeite waard is om door te gaan met onze inspanningen en dat vanaf nu het eind van de terreurgroepen dichterbij is”, aldus Aznar.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov zei dat de arrestatie de veiligheidssituatie in Irak zal verbeteren en zal leiden tot een oplossing voor de politieke situatie in het land.

De Israëlische premier Ariel Sharon belde met Bush om hem te feliciteren met Saddams arrestatie, die hij een grote overwinning noemde voor de strijd tegen het terrorisme. „Dit is een belangrijke dag voor de democratische wereld, voor de strijd voor vrijheid en gerechtigheid en tegen het terrorisme”, aldus Sharon.

Regeringen in de Arabische wereld waren terughoudend in het geven van reacties. De secretaris-generaal van de Arabische Liga zei alleen dat de arrestatie een „grote gebeurtenis” was die eraan zat te komen. De Jordaanse regering deed een verklaring uitgaan waarin zij de arrestatie niet verwelkomde, maar de verwachting uitsprak dat er een nieuwe toekomst aanbreekt voor Irak. Een regeringsfunctionaris in de Verenigde Arabische Emiraten die niet bij naam genoemd wil worden, verklaarde dat Arabische leiders Saddam voor de oorlog in Irak ertoe hadden opgeroepen af te treden om een vernederende afgang zoals die zondag op televisie te zien was, te vermijden.

De hoogste baas van de Verenigde Naties, Kofi Annan, hoopt dat de detentie van Saddam een „nieuwe stimulans” zal zijn voor het bereiken van vrede en veiligheid in Irak. De Iraakse interim-minister van Buitenlandse Zaken, Zebari, deelde die mening. Hij verwacht dat de aanhouding een „groot effect zal hebben op de veiligheid” in zijn land. „Dit is het mooiste nieuws, het beste nieuws. Wij hebben zo lang moeten wachten”, zei hij. Hij verwacht dat de aanhangers van Saddam een zware slag hebben gekregen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer