Binnenland

Koopzondag winstpunt voor CU en CDA Harderwijk

HARDERWIJK. De ChristenUnie en het CDA bombardeerden, samen met het lokale Gemeentebelang in Harderwijk, het verzet tegen de invoering van de koopzondag tot hét verkiezingsitem. Dat lijkt vooral de grote winnaar ChristenUnie geen windeieren te hebben gelegd.

Nico de Bruijne
21 March 2014 10:00Gewijzigd op 15 November 2020 09:32
beeld ANP
beeld ANP

„Ons programma gaat over meer dan alleen het tegenhouden van de koopzondag”, haastte de lijsttrekker van de Harderwijkse ChristenUnie, Companjen, zich donderdagochtend te zeggen. Toch bezette hij mede dankzij een harde lijn tegen de invoering van een koopzondag woensdag na de verkiezingen de hoogste plek op het podium. Met een winst van 1 zetel, van 5 naar 6. En vooral door het hoogste aantal absolute stemmen, ruim 4000, is de ChristenUnie voor het eerst in de Harderwijkse geschiedenis de grootste partij. De partij wordt op de voet gevolgd door het CDA, dat minder stemmen kreeg maar ook 6 zetels haalde.

Daarmee leken de confessionele partijen bij de voorlopige uitslag woensdagavond nog net geen meerderheid te halen binnen de raad. Daarvoor waren in totaal 15 van de 29 zetels nodig en GemeenteBelang stond na de eerste telling op 2 zetels. Dit bleek diep in de nacht na het verdelen van de reststemmen en bijbehorende zetels iets anders uit te vallen. De lokale partij kwam toch op 3 zetels. Daarmee hebben de partijen met een christelijke signatuur een zetel meer.

De VVD was de grote verliezer. De grootste partij van 2010 zakte dankzij een verlies van twee zetels naar de vierde plaats. Daarmee lijken de Harderwijkers, hoewel misschien niet helemaal bewust, tegen de koopzondag te hebben gestemd. De gemeenteraadsverkiezingen werden door de christelijke partijen een referendum over de koopzondag genoemd.

Na de uitslag was de stevige verkiezingstaal vrij vlot verdwenen. „We gaan ons er hard voor maken dat die koopzondag er niet komt”, reageerde Companjen. „We zullen onze huid duur verkopen.” Toch liet hij wat onderhandelingsruimte over, want de partij moet wel een coalitie zien te vormen. „Dat is toch een kwestie van geven en nemen, maar onze uitgangspositie is nu wel erg sterk.”

Dat zag ook De Jong van het CDA. Enkele maanden geleden zei de CDA-lijsttrekker nog: „We zijn heel ver gegaan in het verruimen van evenementen op zondag en het afschaffen van het ambtsgebed, hoewel we daar ook geen voorstander van waren, maar nu is de maat vol.” Na de verkiezingsuitslag werd ook De Jong direct voorzichtiger in zijn opstelling. „De ChristenUnie neemt nu het voortouw. We zullen zien hoe het verder loopt.”

Lijsttrekker Kevelam van GemeenteBelang liet over zijn standpunt geen onduidelijkheid bestaan. „Wij zijn nog steeds tegen de koopzondag en dat zullen we altijd blijven. Dat is voor ons geen onderhandelingspunt.”

Met de krapste meerderheid van christelijke partijen in de Harderwijkse raad is het nu de vraag welke seculiere partij mee durft te onderhandelen over de coalitie. De VVD en de lokale partij Stadspartij Harderwijk Anders stelden zich tijdens de campagne recht tegenover de christelijke partijen op. Zouden zij op dit onderwerp water bij de wijn doen, dan 
komt dat niet erg geloofwaardig over.

Ook de PvdA is voor de invoering van achttien koopzondagen, maar deze partij wisselde al eerder van standpunt op dit onderwerp. Zaterdag starten de eerste onderhandelingen tussen de partijen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer