Flinke toename mensenhandel en -smokkel
DEN HAAG (ANP). De marechaussee heeft de afgelopen 2 jaar flink meer handel in en smokkel van mensen ontdekt. „Het baart ons zorgen dat we steeds vaker criminele stromen zien die zich bezighouden met deze misdrijven”, zegt de commandant van de Koninklijke Marechaussee Hans Leijtens in een gesprek met het ANP.
Het aantal illegale vreemdelingen dat naar Nederland komt, is de laatste jaren redelijk constant, blijkt vrijdag uit de jaarcijfers van de marechaussee. Zorgwekkend is dat steeds meer criminelen zich richten op die vreemdelingen. Dit om geld te verdienen aan het smokkelen van hen naar Europese landen. De criminelen opereren ook steeds actiever in de handel in mensen. Vluchtelingen worden bijvoorbeeld in Europa en dus ook in Nederland in de prostitutie gedwongen, concludeert luitenant-generaal Leijtens.
De marechaussee is verantwoordelijk voor de grensbewaking. Uit hun cijfers over 2013 blijkt dat de onderschepte mensensmokkel met 25 procent is toegenomen in vergelijking met het jaar daarvoor. In absolute aantallen zijn de zaken mensensmokkel in vergelijking met 2011 zelfs verdubbeld, van 86 in 2011 naar 175 vorig jaar.
De mensenhandel is voor zover Leijtens kan herleiden uit de cijfers, vorig met 10 procent toegenomen, tot 122. In 2011 was het aantal mensenhandelzaken dat de marechaussee onderzocht, nog 97.
„De grootste groepen vreemdelingen komen nu uit Afghanistan en Syrië”, vertelt Leijtens. „Die willen graag naar plekken waar al veel andere landgenoten blijven. Dan gaat het vooral om Duitsland, de Scandinavische landen en Frankrijk. Daar kunnen ze aansluiten bij eigen gemeenschappen.”
„Nederland, Groot-Brittannië en Zwitserland zijn eveneens landen waar vluchtelingen naartoe willen”, zegt Leijtens. „Nederland is ook belangrijk als doorvoerland, vanwege de goede vervoersmogelijkheden hier, op allerlei gebieden.”
Een belangrijke andere taak om niet alleen mensenhandel en -smokkel, maar ook andere criminaliteit in Nederland te voorkomen, is het bestrijden van identiteitsfraude. „Valse identiteitsdocumenten bieden vaak de dekmantel voor criminaliteit en ander gevaar”, stelt Leijtens. „Hier hebben we de laatste jaren veel in geïnvesteerd en we zijn hier erg deskundig in. Afgelopen jaar hebben we tijdens mobiele grenscontroles 398 valse documenten achterhaald.”
„Dat is een belangrijke bijdrage aan de veiligheid in Nederland”, benadrukt Leijtens. „Het onderkennen van valse identiteitsdocumenten is dan ook een heel belangrijke taak voor ons in de beveiliging van de nucleaire top die voor de deur staat.”