Buitenland

Kritiek op Turkse twitterblokkade Erdogan

ISTANBUL (ANP). De blokklade van Twitter in Turkije die de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft ingesteld stuit op veel kritiek. De Turkse president Abdullah Gül noemde de blokkade zelfs onacceptabel. De grootste oppositiepartij in Turkije gaat de blokkade via de rechtbank aanvechten. Twee EU-commissarissen hebben hun bezorgdheid over de actie geuit.

21 March 2014 06:52Gewijzigd op 15 November 2020 09:31
beeld ANP
beeld ANP

Via sociale media, waaronder Twitter, zijn de afgelopen weken geluidsopnames van telefoongesprekken gelekt die onder anderen Erdogan in diskrediet brengen.

Erdogan liet donderdag vlak voor middernacht Twitter blokkeren in zijn land. Hij had enkele uren daarvoor al aangekondigd dat hij Twitter zou „uitroeien” en dat hij een gerechtelijk bevel had om het sociale medium te blokkeren wegens schending van de privacy. „Het kan me niet schelen wat de internationale gemeenschap zegt. Zij zullen de kracht van de Turkse republiek zien.” De Turkse premier zei dat in Bursa tijdens een campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 30 maart.

Twitter zei de blokkade nog niet te kunnen bevestigen en de boel te onderzoeken. Wel publiceerde het bedrijf een bericht waarin staat dat Turkse gebruikers via tekstberichten op hun mobiele telefoon toch tweets kunnen versturen.

Volgens president Gül is het blokkeren van sociale media onacceptabel. Als de privacy wordt geschonden, kunnen wat betreft Gül alleen individuele internetpagina’s worden geblokkeerd.

Eurocommissaris Neelie Kroes liet via Twitter weten de blokkade in Turkije „ongegrond, zinloos en laf” te vinden. „De Turkse mensen en de internationale gemeenschap zullen dit zien als censuur. Dat is het ook.” Ze kreeg bijval van haar collega-commissaris voor Uitbreiding, de Tsjech Štefan Füle die via de berichtendienst liet weten „zeer bezorgd” te zijn. Turkije is sinds 1999 kandidaat-lid van de Europese Unie. De officiële onderhandelingen over toetreding begonnen in 2005, maar raakten in het slop.

In een persbericht van het Turkse ministerie van Algemene Zaken staat dat Twitter gerechtelijke uitspraken in Turkije negeert om „enkele links te verwijderen” en dat er daardoor „niks anders opzit” dan Twitter blokkeren.

De premier liet zich eerder al negatief uit over sociale media. Zo zei hij vorig jaar tijdens de massale protesten in Istanbul dat er op Twitter „regelrechte leugens” worden verkondigd. Ook dreigde Erdogan eerder deze maand YouTube en Facebook te sluiten op grond van een onlangs aangenomen omstreden internetwet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer