Binnenland

Huwelijk in Delft vanwege historie

Prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit kiezen voor Delft als plaats om te trouwen „vanwege de historische banden tussen het Huis van Oranje-Nassau en deze stad.”

Binnenlandredactie
12 December 2003 21:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:48

De prins kent Delft door en door. Hij studeerde er aan de Technische Universiteit en woonde er als student aan de Oude Delft. Ook de vader van Mabel stond eens ingeschreven als student aan de TU.

De toekomstige bruid deed in Delft voor het eerst stof opwaaien: Met de bijzetting van het lichaam van Claus, vorig jaar oktober, ging Mabel met zijn naaste familie mee de grafkelder van de Nieuwe Kerk in. Toen gold ze volgens de RVD nog als een goede vriendin en was ze voor de Koningin een steun en toeverlaat geweest. De kenners stelden toen dat ze wel de verloofde van Johan Friso zou worden. Eind juni maakte het paar deze verloving bekend.

Van oudsher is de relatie tussen Delft en het Huis van Oranje innig. Willem de Zwijger hield er, tot hij in 1584 werd doodgeschoten, hof in het voormalige Sint Agathaklooster, sindsdien Prinsenhof geheten. De Vader des Vaderlands heeft een praalgraf in de Nieuwe Kerk aan de Markt.

De Rijksvoorlichtingsdienst deelde vrijdag mee dat het stel op 24 april in Delft trouwt. Het huwelijk wordt voltrokken door de burgemeester van Delft, H. van Oorschot. Dominee Carel ter Linden gaat voor tijdens de kerkelijke inzegening in de Oude Kerk.

Johan Friso en Mabel Wisse Smit trouwen niet in de Nieuwe, maar in de Oude Kerk, die een stuk minder bekend is bij het grote publiek. De Oude Kerk heeft weliswaar niet de koninklijke grafkelder, maar staat wel in het historische hart van Delft, pal naast de Prinsenhof. Er liggen ongeveer 400 mensen begraven, enkelen van hen in praalgraven. Onder meer de zeehelden Piet Hein en Maarten Tromp, maar ook de wereldberoemde Delftse schilder Johannes Vermeer, natuurwetenschapper Anthony van Leeuwenhoek en ds. Jodocus van Lodenstein hebben hun laatste rustplaats in de Oude Kerk.

Dominee Carel ter Linden heeft een nauwe band met de Oranjes. De hervormde emeritus predikant, die wel wordt gezien als hofdominee, trouwde kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima en leidde de rouwdienst voor prins Claus. Hij sloot in 2001 het huwelijk tussen prins Constantijn en prinses Laurentien en doopte in december 2002 hun dochter Eloïse. Willem-Alexander deed belijdenis bij Ter Linden.

Op 24 april is het mr. H. M. C. M. van Oorschot, sinds 1997 burgemeester van Delft, die het burgerlijk huwelijk voltrekt. Van Oorschot is in augustus benoemd voor een tweede termijn van zes jaar. Voor hij dit ambt aanvaardde, werkte hij onder meer bij het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en bij de gemeenten Den Haag en Tilburg. De burgemeester noemde het vrijdag „eervol en leuk voor Delft dat prins Friso en zijn aanstaande echtgenote Delft hebben uitgekozen als plek voor hun huwelijk.”

Met het huwelijk verliest Friso zijn aanspraak op de troon. De oorzaak ligt in het feit dat zij hun huwelijk doorzetten zonder dat er een toestemmingswet is ingediend bij het parlement. Prins Johan Friso zou na Willem-Alexander en prinses Catharina-Amalia de derde in de lijn der troonopvolging zijn geweest.

Het kabinet besloot begin oktober geen toestemmingswet in te dienen, omdat het paar volgens premier Balkenende „onvolledige en onjuiste” informatie had verstrekt over de relatie van Mabel Wisse Smit met de topcrimineel wijlen Klaas Bruinsma.

Van formele betrokkenheid van het kabinet bij het huwelijk is daarom geen sprake, zei vice-premier De Graaf vrijdag na afloop van de ministerraad. Maar omdat prins Friso tot het huwelijk lid is van het Koninklijk Huis kan ondersteuning worden geboden in de sfeer van beveiliging. Of het kabinet een financiële bijdrage levert, is ook nog niet duidelijk. Over de organisatie is nog niet gesproken. Of er leden van het kabinet worden uitgenodigd, is aan het paar zelf, aldus De Graaf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer