Buitenland

Tien theorieën over vlucht MH370

KUALA LUMPUR (ANP). Waar is vlucht 370 van Malaysia Airlines? Sinds de verdwijning van de Boeing elf dagen geleden duiken steeds nieuwe speculaties op, de één waarschijnlijker dan de ander. De BBC stelde een lijst samen van tien theorieën van deskundigen.

18 March 2014 16:28Gewijzigd op 15 November 2020 09:28
beeld AFP
beeld AFP
  1. „Het toestel landde op de Andaman-eilanden”: daar zou een radar het gesignaleerd hebben. Het vliegtuig zou op een van de 534 onbewoonde eilanden kunnen staan, maar zonder brokken op het strand landen is extreem lastig.

  1. „De kist vloog naar het zuiden”, waar het minder snel door radar gedetecteerd wordt. Wellicht raakte de kerosine op en is het neergestort.

3/4/5: „Terroristen brachten het toestel naar afgelegen gebied in Pakistan, Kazachstan of de Taklaman-woestijn in China.” Dan zou het ongezien door meerdere luchtruimen zijn gevlogen. Sceptici wijzen echter op verouderde luchtverkeersleidingsystemen in onder meer India en Pakistan, die soms steken zouden laten vallen.

  1. „Door problemen aan boord probeerde de piloot op het eiland Langkawi te landen, omdat Kuala Lumpur te ver weg was.” Vervolgens zou het toestel zijn neergestort. Dit strookt echter niet met het feit dat de communicatieapparatuur bewust lijkt te zijn uitgezet.

  2. „De kist vloog in de schaduw van een ander toestel” en bleef onopgemerkt totdat het ergens landde of neerstortte.

  3. „Een handgemeen tussen piloot en kaper of kapers.” Onenigheid in de cockpit zou kunnen verklaren waarom het toestel eerst veel te hoog en later bijzonder laag vloog.

  4. „Alle inzittenden zijn omgekomen nadat de cabinedruk op extreme hoogte wegviel.” Zuurstofmaskers werken maar 15-20 minuten. Het toestel vloog mogelijk verder op de automatische piloot totdat het zonder kerosine neerstortte. Een eventuele kaper zou ook extra zuurstof bij zich kunnen hebben.

  5. „Het toestel is veilig geland, verstopt en wordt aangepast en opnieuw gebruikt voor een terroristische aanval.” De uitvoering van een dergelijk plan is ontzettend lastig, zo niet onmogelijk. Enkele luchtvaartdeskundigen vinden dat deze theorie echter extra onderzoek verdient, aangezien waarschijnlijkere situaties (zoals een ‘gewoon’ ongeluk) allang meer aanwijzingen had moeten opleveren.

Andere theorieën zijn onder meer een cyberaanval, zelfmoord, bewusteloosheid van piloot en copiloot, en een vrije val (of noodlanding) op het water waarna het toestel als geheel is gezonken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer