Economie

Imtech betaalt hoge prijs voor fraude

AMSTERDAM (ANP). De omvangrijke fraudezaken in Duitsland en Polen blijven Imtech opzadelen met hoge kosten. Een nieuw akkoord met de banken geeft het bedrijf de ruimte om orde op zaken te stellen, maar die leningen hebben een zeer hoge prijs. Alle opties om de schuldenlast verder af te bouwen liggen daarom nog altijd op tafel, zo liet bestuursvoorzitter Gerard van de Aast dinsdag weten.

18 March 2014 12:42Gewijzigd op 15 November 2020 09:28
Foto ANP
Foto ANP

Imtech sloot onlangs een nieuwe kredietfaciliteit van 1,3 miljard euro, waarover in totaal 7,5 procent rente moet worden betaald. Daarnaast kreeg het bedrijf voor bijna 850 miljoen euro aan garanties toegezegd door de banken, tegen een rente die ook aanzienlijk hoger is dan voorheen.

„Geld lenen is duur voor Imtech”, concludeerde Van de Aast. „Daarom hechten we ook zoveel belang aan het afbouwen van de schuldenlast. Als dat lukt gaan ook de rentetarieven omlaag en snijdt het mes aan twee kanten.”

Imtech denkt de schuldenlast deels met betere resultaten te kunnen terugdringen, maar sluit ook een verkoop van grote onderdelen of een nieuwe aandelenemissie niet uit. Van de Aast gaf wel aan dat er in dat verband niet wordt gekeken naar kleine verkopen. „Dat kost alleen maar tijd en geld. Bedrijven die een goedlopend onderdeeltje willen kopen, kunnen zich de moeite besparen.”

Om herhaling van alle ellende van het afgelopen jaar te voorkomen gaat de cultuur binnen Imtech op de schop. Daarbij wordt de nadruk gelegd op winstmarges van projecten, in plaats van het binnenhalen van zoveel mogelijk omzet. „De omzet was de heilige graal bij Imtech en we hebben gezien wat voor ellende daarvan komt”, stelde Van de Aast. „Hard werken is niet erg, maar ik wil er wel wat aan verdienen. Daarbij gaan we ook geen klanten voorfinancieren, we zijn geen bank.”

Imtech verloor vorig jaar 700 miljoen euro door fraude in Duitsland en Polen. In reactie daarop werd de top van het bedrijf vervangen, net zoals een groot deel van de hogere managers. Garanties dat alle lijken nu uit de kast zijn, wilde Van de Aast niet geven. „Maar het bedrijf is binnenstebuiten gekeerd en als er nog iets op onze radar verschijnt, dan zullen we daar korte metten mee maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer