Economie

„Krim bepaalt beursweek”

AMSTERDAM (ANP). Het referendum dat zondag op de Krim wordt gehouden en de verwikkelingen rond het conflict hierover tussen Rusland en Oekraïne, gesteund door het Westen, zullen de stemming op de beurzen deze week grotendeels bepalen. De kwestie zorgde afgelopen week al voor flinke verliezen op de beurzen wereldwijd.

17 March 2014 06:53Gewijzigd op 15 November 2020 09:25

Beleggers zullen volgens analisten deze week nog onzeker zijn over wat de scherpste confrontatie tussen westerse landen en Rusland sinds het einde van de Koude Oorlog lijkt te worden. De EU en de VS sturen aan op sancties tegen Rusland en onduidelijk is hoe Moskou hierop zal reageren. De vraag wie het meest getroffen zal worden door mogelijk wederzijdse strafmaatregelen is nog moeilijk te beantwoorden.

„De meeste beleggers zullen met deze geopolitieke problemen niet geneigd zijn om sterke posities in te nemen”, aldus een Amerikaanse analist.

De handel kijkt intussen naar manieren om zich te wapenen tegen mogelijke turbulentie en verdere dalingen van de beurzen. De goudprijs bereikte vrijdag nog het hoogste niveau in een half jaar. Investeerders zien het edelmetaal als een veilige belegging in onrustige tijden.

Beleggers zien ook uit naar de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Reserve, die dinsdag begint. Het is de eerste vergadering onder leiding van de nieuwe president Janet Yellen en de markt hoopt dat er meer duidelijkheid komt over onder meer de plannen van de Fed voor de verhoging van de rente. Overigens wordt een eerste renteverhoging niet voor 2015 verwacht.

Wat betreft de afbouw van de steun aan de economie, de zogenoemde tapering, zal de Fed naar verwachting niet afwijken van een eerder gesuggereerd tijdsschema. Sommige recente cijfers over de Amerikaanse economie waren weliswaar minder goed dan gedacht, maar economen schreven dat vooral toe aan de strenge winter in de VS.

Deze week komen er dinsdag in de VS nog cijfers over de huizenbouw en de inflatie naar buiten. Later in de week volgen cijfers over onder meer de verkoop van bestaande huizen. Vanuit de EU komen er cijfers over onder meer de inflatie en de handel in de eurozone.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer