EU eens over defensiepolitiek
De regeringsleiders van de EU hebben vrijdag overeenstemming bereikt over het Europese defensiebeleid. Dat heeft de Italiaanse premier Berlusconi vrijdagmiddag meegedeeld. Daardoor is de weg vrij om in Brussel een kleine EU-planningseenheid op te richten.
Er komt geen apart Europees hoofdkwartier. De EU zal verder zoveel mogelijk gebruik maken van de planningscapaciteiten van de NAVO. Wel is het in beginsel mogelijk om geheel los van de NAVO te werken.
„Europa kan nu in zijn eentje opereren. Nu kunnen we op voet van gelijkheid met de wereldleiders rond de tafel zitten”, aldus Berlusconi, die dit halfjaar voorzitter van de EU is.
Een akkoord over de Europese defensie was pas mogelijk na een akkoord tussen Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannie. Vooral de Britten waren aanvankelijk sceptisch omdat de Verenigde Staten liever niet zagen dat Europa een onafhankelijke defensiemacht zou opzetten.
De Europese leiders bevestigden verder dat Roemenie en Bulgarije in januari 2007 lid van de Unie mogen worden, mits ze alle onderhandelingen naar behoren hebben afgerond. Turkije kreeg geen concrete toezegging, al prezen de leiders de geboekte vooruitgang.
Er is ook een akkoord bereikt over de aanleg van grensoverschrijdende wegen en spoorlijnen. De EU-leiders zetten hun handtekening onder een lijst met 14 projecten, waaronder de IJzeren Rijn (goederenspoor van Antwerpen door Nederland naar Duitsland) en de verbreding de Maas. Deze projecten komen in aanmerking voor Europees geld (maximaal 20 procent) en leningen van de Europese Investeringsbank.