Tweede Kamer steunt marktwerking in zorg
De Tweede Kamer gaat schoorvoetend akkoord met meer concurrentie tussen ziekenhuizen. Minister Hoogervorst moet de vinger goed aan de pols houden en als blijkt dat de marktwerking niet het gewenste resultaat oplevert, moet er direct een eind aan worden gemaakt.
Dat bleek donderdag in de Tweede Kamer tijdens debat over de invoering zogenaamde diagnose-behandelcombinaties (dbc’s). Dat is een administratief systeem waaruit moet blijken welk ziekenhuis voor welke behandeling de beste kwaliteit levert tegen de laagste prijs. Op grond van de dbc’s kunnen verzekeraars contracten afsluiten voor hun cliënten bij bepaalde ziekenhuizen.
Minister Hoogervorst wil per 1 juli de concurrentie starten met zo’n 10 procent van de ziekenhuisbehandelingen. Het gaat in eerste instantie om relatief eenvoudige medische verrichtingen zoals knie-, heup- en staaroperaties, sterilisaties en reageerbuisbevruchtingen.
Het VVD-kamerlid Schippers toonde zich het meest enthousiast over de vernieuwing. Zij wil van de gezondheidszorg een echte open markt maken zoals de detailhandel: „Zoals Albert Heijn onderhandelt over de inkoop en de prijs van de soorten pindakaas, zo moet de zorg ook gaan werken.”
De grootste coalitiepartner, CDA, vindt concurrentie een goede ontwikkeling, maar zal de ontwikkeling kritisch blijven volgen. De kleinste regeringspartij, D66, koos een nog kritischer benadering. Volgens het democratisch kamerlid mevrouw Lambrechts zijn de eerste signalen niet positief. De behandelingen worden duurder omdat de ziekenhuizen vanwege de dbc’s meer administratieve handelingen doorberekenen en ook de tarieven van de specialisten zouden stijgen. Verder ziet D66 niets in beperking van de keuzevrijheid van patiënten. In de nieuwe situatie kunnen zorgverzekeraars voorschrijven in welk ziekenhuis hun cliënt welke behandeling moet ondergaan.
De PvdA is niet per definitie tegen marktwerking in de zorg, maar als blijkt dat in de nieuwe situatie de kosten voor behandelingen duurder zijn dan nu het geval is, keren de sociaal-democraten zich er alsnog tegen. SP en GroenLinks zijn sowieso tegen.
Hoogervorst verdedigde zich door te stellen dat hij heel voorzichtig begint en dat zelfs het uurtarief van specialisten aan een maximum wordt gebonden. Dat bedrag moet de overheid nog vaststellen, maar zal ergens rond de 140 euro per uur uitkomen.