Commando’s zijn klaar voor missie in Mali
BERGEN-HOHNE (ANP) - De eerste Nederlandse commando’s die binnenkort op missie naar Mali gaan, zijn er klaar voor. De speciale eenheden hadden woensdag een laatste, grote schietoefening ter voorbereiding op het echte werk in het arme en snikhete Afrikaanse land.
Op een terrein van de NAVO in Duitsland schoten ze met scherp tijdens een nagebootste offensieve actie met alle wapensystemen die meegaan naar Mali, zoals mortieren, granaatwerpers en antitankwapens. Toch zou de commandant van het Korps Commandotroepen, kolonel Jan Swillens, „meer dan happy” zijn als zijn mannen daar geen schot hoeven te lossen, omdat ze er vooral heengaan om informatie te verzamelen voor de VN-missie.
De Nederlanders, die naar verwachting eind april in Mali aan de slag gaan, zullen vanuit Gao in het noordoosten van het land in kaart brengen welke factoren de situatie er onveilig maken. Zo zijn er moslimfundamentalisten die de sharia (islamitische wetgeving) willen invoeren, lokale strijders die bermbommen maken en mensen- en drugssmokkelaars.
Tijdens het verkenningswerk in vaak afgelegen woestijngebieden kan het ondanks alle voorbereidingen misgaan. Zo kunnen de Nederlanders in een hinderlaag lopen of stuiten op andere, onverwachte tegenstand van gewapende groeperingen. In dat geval deinzen de commando’s er niet voor terug om geweld te gebruiken en waar nodig vijanden uit te schakelen.
„We mogen alle vormen van geweld gebruiken die wij dan noodzakelijk achten en ons eruit knokken. We zijn klaar om welke dreiging dan ook het hoofd te bieden”, zei Swillens. In totaal gaan er 380 Nederlandse militairen naar Mali, onder wie 90 commando’s die soms dagenlang buiten de poort van het kamp zullen verblijven.
De missie in Mali is volgens Swillens compleet anders dan in Afghanistan. In dat land waren de Nederlandse militairen verantwoordelijk voor een gebied (Uruzgan), in Mali is dat niet het geval. Een ander opvallend verschil zijn de afmetingen: het gebied waar de commando’s in Mali opereren, is 500 bij 700 kilometer. In Uruzgan was alles veel dichter bij elkaar.
Heet was en is het in beide landen, al is het in Mali „net even een tik anders”. Mede dankzij de internationale oefening Flintlock in het noordwesten van Afrika weten de elitetroepen wat hun ook qua klimaat, hygiëne en ongedierte te wachten staat. De bevolking in Mali is daarnaast positief over de komst van VN-troepen, mensen durven ook met de militairen contact te hebben, aldus Swillens. Dat was volgens hem in Afghanistan, waar hij actief is geweest, in het begin wel anders.