Binnenland

Niet alleen gewijde muziek bij christelijke omroep in Veenendaal

VEENENDAAL. Als vrijwilligers van Stilok, de christelijke lokale omroep van Veenendaal, collega’s uit kerkelijke gemeenten elders in het land vertellen hoeveel zendtijd ze elke week vullen, ontmoeten ze verbaasde, bijna jaloerse blikken. „Wil je dat nog eens zeggen? Achttien uur?” Deze maand bestaat Stilok 
25 jaar.

Jan Kas
10 March 2014 14:50Gewijzigd op 15 November 2020 09:17
VEENENDAAL. Vrijwilligers van de Stichting Lokale Omroep Kerken in Veenendaal: v.l.n.r. Jan Langeraar, Ina Otte en Lyda Faassen. beeld Niek Stam
VEENENDAAL. Vrijwilligers van de Stichting Lokale Omroep Kerken in Veenendaal: v.l.n.r. Jan Langeraar, Ina Otte en Lyda Faassen. beeld Niek Stam

„Vaak kunnen kerken via de plaatselijke lokale omroep enkel een kerkdienst en wat gewijde muziek uitzenden”, zegt voorzitter Jan Langeraar van Stilok (Stichting Lokale Omroep Kerken).

„Een overlegorgaan van plaatselijke kerken in Veenendaal heeft in de jaren 80 van de vorige eeuw heel alert gereageerd toen de overheid zendmachtigingen ging verlenen aan lokale omroepen. Daaraan is het te danken dat we als zelfstandige omroep over zo veel uren zendtijd beschikken.”

Stilok werkt samen met de Stichting Radio en Televisie Veenendaal (RTVV), die de zendvergunning voor Veenendaal bezit. Op zondag en op maandag- en woensdagavond wordt er uitgezonden via kabel en ether. De radiozender wordt gedeeld met de regionale omroep Midland FM.

Ruim tien kerkelijke gemeenten in Veenendaal werken samen met Stilok, waaronder de hervormde gemeente, de protestantse gemeente, de twee christelijke gereformeerde kerken, de gereformeerde kerk vrijgemaakt, de Nederlands gereformeerde kerk, de baptistengemeente, evangeliegemeente De Regenboog en de Kerk van de Nazarener. Meer dan zeventig vrijwilligers, die zich vaak al jaren voor de omroep inzetten, zorgen ervoor dat Stilok in de Veenendaalse huiskamers te horen is.

Met kerkdiensten en gewijde muziek begon het in 1989. Nu hebben peuters, jongeren en vijftigplussers hun eigen programma’s –Kleuterkriebels, Music Time of Xplore en Jong Belegen– en zijn er uren met gospelmuziek, praise of licht klassieke muziek. Ook zijn er informatieve uitzendingen, zoals Veenendaal Toen en Op nivo de lucht in.

Dat laatste programma wordt verzorgd door Hans, Hans en Paul, drie mannen met een verstandelijke beperking. „Ik ben trots op die jongens”, zegt Lyda Faassen, bestuurslid programmazaken. „Het is geweldig wat ze allemaal doen. De ene keer is de nieuwe burgemeester op bezoek, de volgende uitzending nemen ze een kijkje bij de brandweer of bij een kookclub.”

Op zondag ligt het accent op kerk en geloof, stellen Faassen en Langeraar. „Bij toerbeurt wordt een dienst uitgezonden van een van de kerken waarmee we samenwerken. Zowel ’s ochtends als ’s middags is er een samenkomst te beluisteren.”

Op maandag- en woensdagavond is de focus breder. „De zendmachtiging vereist dat we ook informatieve, culturele en educatieve programma’s uitzenden. Indirect klinkt daarin onze christelijke identiteit door. Als bijvoorbeeld in een uitzending een begrafenisondernemer te gast is, zal zeker de christelijke visie op de dood ter sprake komen.”

Ook op beide doordeweekse avonden heeft Stilok uitzendingen met een specifiek christelijk karakter, waarvoor de kerken beurtelings de inhoud leveren: Meditatief moment en Perspectief, waarin actuele onderwerpen vanuit een Bijbelse invalshoek worden belicht.

Populair is het verzoekplatenprogramma Hartewens op zondagavond. „Elke week zijn er zeker vijftien, zestien aanvragen”, zegt Ina Otte, die vanaf het begin actief is voor Stilok.

De omroep heeft geen concrete cijfers van de luisterdichtheid. Faassen: „Uit reacties weten we dat er goed geluisterd wordt, niet alleen door ouderen, ook door tieners.” Voor de financiën is Stilok geheel afhankelijk van giften en donaties, vooral ook van bijdragen van de plaatselijke kerken. „Het is mooi dat we dit met de Veenendaalse kerken samen kunnen doen”, meent Faassen. Langeraar: „We zenden niet vanuit één bepaalde kerk uit. Met onze programma’s hopen we een samenbindende bijdrage te leveren aan de lokale samenleving.”

Medewerkers dienen de Apostolische Geloofsbelijdenis te onderschrijven. De twee bestuursleden: „Natuurlijk werken de vrijwilligers mee omdat ze het bijvoorbeeld leuk vinden om de techniek te doen, maar het gaat hen ook erom dat de christelijke boodschap wordt doorgegeven, en we zijn ervan overtuigd dat de Heilige Geest daarmee Zijn werk doet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer